Han Kang: Vegetaristi

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Vegetaristi kertoo aivan tavanomaisesta, jopa tylsästä korealaisesta naisesta, Yeong-Hyestä, joka näkemänsä unen johdosta päättää ryhtyä kasvissyöjäksi. Koreassa kasvissyönti on yhä vähän poikkeuksellista, joten kuuliaiseen, vähäeleiseen vaimoon tottunut aviomies on vallan ihmeissään.

Vaimon kasvissyönti johtaa kiusalliseen tilanteeseen työillallisella hienossa ravintolassa, mutta siitäkin selvitään; miehen kunnia työpaikalla säilyy, kun johtaa töissä menestyksekästä ja tuottoisaa projektia.

Lopullisesti tilanne räjähtää käsiin suvun kokoontuessa. Yeong-Hyen sisar ja vanhemmat eivät hyväksy tämän ratkaisua, vaan yrittävät pakottaa tämän syömään lihaa – ja se saa tilanteen suorastaan purskahtamaan rikki.

Tarinaa ei missään vaiheessa kerrota Yeong-Hyen omasta näkökulmasta. Ensimmäisessä osassa näkökulma on aviomiehen, toisessa langon, kolmannessa sisaren.

Vegetaristi on brutaali kirja, se on provosoiva, rankka ja toisaalta kaunis. Kirja kertoo halusta, himosta ja kontrollista. Siitä on helppo lukea kritiikkiä korealaista yhteiskuntaa kohtaan ja feminismiä, mutta myös näkemyksiä taiteesta ja ihmisen itsemääräämisoikeudesta.

Vegetaristi on vaikuttava teos, joka ei varmasti jätä kylmäksi, piti siitä tai ei.

(Erityisesti uudet kotimaiset julkaisut on usein, ei aina, saatu kustantajalta arvostelukappaleina. Se, mistä kirja on saatu, ei vaikuta siihen, kehummeko vai emme.)

Mikko

Kirjavinkkien päätoimittaja Mikko Saari lukee kirjoja laajasti, mutta enimmäkseen uusia kirjoja painottuen naisten kirjoittamiin kirjoihin. Mikko pelaa fanaattisella innolla monimutkaisia lautapelejä ja päätoimittaa Lautapeliopasta. Työkseen Mikko tietää WordPressistä kaiken, mitä tietää tarvitsee. Kaikki vinkit »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...