E. L. Doctorow: Marssi

Marssi

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Vuonna 1864 pohjoisen puolella sotinut kenraali William Sherman marssitti 60 000 miestään halki Georgian merelle ja siitä läpi Etelä- ja Pohjois-Carolinan. Armeija taisteli kapinallisen etelän joukkoja vastaan ja matkan varrella tuhosi kaiken eteensä osuneen kuin heinäsirkkaparvi. Marssille liittyi mukaan tuhansia vapautettuja orjia ja valkoisia pakolaisia, marssijoista syntyi omanlainen kelluva yhteiskuntansa.

E. L. Doctorow kuvaa kuuluisaa marssia omalaatuisella otteella. Tarina pitäytyy historiallisissa tosiseikoissa, mutta Doctorow’n henkilökaartissa on niin todellisia kuin keksittyjä henkilöitä. Doctorow ei kirjoittaessaan käyttele kameraa – toisin kuin eräät romaaninsa henkilöistä – vaan on ennemmin sivellintä heilutteleva impressionisti.

Kirjan tyyliin tottuminen vaati aikansa, mutta sitten teksti imaisi mukaansa. Tarinaa kootaan kokoon useista langoista, Doctorow käyttelee laajaa palettia henkilöitä, jotka nousevat esiin milloin mistäkin. Kohtalot leikkaavat toisiaan marssilla, katkeavat yllättävästi tai pääsevät ehjinä loppuun asti.

Kokonaisuutena Marssi on mielenkiintoinen, värikäs kuvaus sekasortoisesta ja kaaoksen täyttämästä historiallisesta ajanjaksosta, ihmisten näkökulmasta.

Mikko

Kirjavinkkien päätoimittaja Mikko Saari lukee kirjoja laajasti, mutta enimmäkseen uusia naisten kirjoittamia kirjoja. Mikko pelaa monimutkaisia lautapelejä ja päätoimittaa Lautapeliopasta. Työkseen Mikko tietää WordPressistä kaiken, mitä tietää tarvitsee. Instagramissa Mikko on @mikko_lukee. Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 305 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...