E.L. Doctorow: Marssi

Osta kirja itsellesi

Vuonna 1864 pohjoisen puolella sotinut kenraali William Sherman marssitti 60 000 miestään halki Georgian merelle ja siitä läpi Etelä- ja Pohjois-Carolinan. Armeija taisteli kapinallisen etelän joukkoja vastaan ja matkan varrella tuhosi kaiken eteensä osuneen kuin heinäsirkkaparvi. Marssille liittyi mukaan tuhansia vapautettuja orjia ja valkoisia pakolaisia, marssijoista syntyi omanlainen kelluva yhteiskuntansa.

E.L. Doctorow kuvaa kuuluisaa marssia omalaatuisella otteella. Tarina pitäytyy historiallisissa tosiseikoissa, mutta Doctorow’n henkilökaartissa on niin todellisia kuin keksittyjä henkilöitä. Doctorow ei kirjoittaessaan käyttele kameraa – toisin kuin eräät romaaninsa henkilöistä – vaan on ennemmin sivellintä heilutteleva impressionisti.

Kirjan tyyliin tottuminen vaati aikansa, mutta sitten teksti imaisi mukaansa. Tarinaa kootaan kokoon useista langoista, Doctorow käyttelee laajaa palettia henkilöitä, jotka nousevat esiin milloin mistäkin. Kohtalot leikkaavat toisiaan marssilla, katkeavat yllättävästi tai pääsevät ehjinä loppuun asti.

Kokonaisuutena Marssi on mielenkiintoinen, värikäs kuvaus sekasortoisesta ja kaaoksen täyttämästä historiallisesta ajanjaksosta, ihmisten näkökulmasta.

Mikko

Kirjavinkkien päätoimittaja Mikko Saari pitää World Fantasy Award -voittajista ja suurten ideoiden scifistä. Mikko pelaa fanaattisella innolla monimutkaisia lautapelejä ja päätoimittaa Lautapeliopasta. Työkseen Mikko tietää WordPressistä kaiken, mitä tietää tarvitsee. Kaikki vinkit »

Kommentti

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.