Yasunari Kawabata: Master of Go

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Tämä kirja edustaa japanilaista shosetsu-tyyliä (kertoo esipuhe). Shosetsu on sekoitus omaelämäkertaa ja fiktiota: tässä tapauksessa kirja kertoo todellisesta go-ottelusta, jota Kawabata seurasi ja josta hän raportoi sanomalehdelle, mutta kirjoittaessaan kirjaa Kawabata on ottanut erinäisiä taiteellisia vapauksia ja muun muassa nimennyt henkilöitä uudestaan.

Taustalla ovat siis kuitenkin todelliset tapahtumat: go-mestari Honinbo Shusain ja Minoru Kitanin välinen puoli vuotta kestänyt go-ottelu vuodelta 1938. Kawabata ei kuitenkaan rajoita kuvaustaan ottelun raportointiin, joskin gonpelaajat saavat nauttia mielenkiintoisista käänteistä laudalla, vaan tarinassa on enemmänkin tasoja. Vastakkain olivat nuori nousukas ja vanha mestari, uudet tavat ja vanhat perinteet; lukevatpa jotkut tarinasta Japanin tappion toisessa maailmansodassa. Kawabata tuntuu pahoittelevan perinteisten arvojen tappiota.

Kirja on kiehtova ja kauniisti kirjoitettu. En tiedä, kuinka tarpeellista gon tunteminen on kirjasta nauttimiseen; minulle se oli ehdottomasti kiehtova ulottuvuus kirjassa ja se varsinainen syy, miksi kirjasta kiinnostuin. Suosittelen silti go-ummikoillekin, tämä on kaunis kirja.

Mikko

Kirjavinkkien päätoimittaja Mikko Saari lukee kirjoja laajasti, mutta enimmäkseen uusia naisten kirjoittamia kirjoja. Mikko pelaa monimutkaisia lautapelejä ja päätoimittaa Lautapeliopasta. Työkseen Mikko tietää WordPressistä kaiken, mitä tietää tarvitsee. Instagramissa Mikko on @mikko_lukee. Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 177 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...