Kirjoitusmerkkien meri

Yumi Fuzuki: Kirjoitusmerkkien meri

Yumi Fuzukin runokokoelma Kirjoitusmerkkien meri ilmestyi suomeksi jo 2016 Mayu Saaritsan japanista suomentamana. Se on taas ajankohtainen, sillä kirjasta on hiljattain otettu uusi painos. Yumi Fuzuki on nuori kirjailija ja tämän kokoelman runot syntyivät Fuzukin ollessa 14–17-vuotias.  Kokoelma on kirjailijan nuoruudesta huolimatta palkittu m... Lue koko vinkki »
Ennen kuin kahvi jäähtyy

Toshikazu Kawaguchi: Ennen kuin kahvi jäähtyy

Japanilaisen Toshikazu Kawaguchin esikoisromaani Ennen kuin kahvi jäähtyy kertoo elämän koettelemista ihmisistä, jotka miettivät, olisiko menneisyydessä pitänyt tehdä jotain toisin, olisiko pitänyt sanoa tai jättää sanomatta. Olisiko voinut toimia taitavammin ja olisiko sillä ollut vaikutusta tapahtumiin. Kirjassa on neljä päähenkilöä ja neljä eril... Lue koko vinkki »
Real 1

Takehiko Inoue: Real : Osat 1-4

Vammaisurheilu jos mikä on aihe, joka harvemmin näkyy uutisissa, saati sitten populaarikulttuurissa. Niinpä tuli aikaimoisena yllätyksenä, että Takehiko Inoue, yksi Japanin tunnetuimmista sarjakuvapiirtäjistä, on omistanut aiheelle kokonaisen viisitoistaosaisen sarjan. Tarkalleen ottaen sarjakuvassa on kyse pyörätuolikoripallosta, joka on maailmall... Lue koko vinkki »
Uenon asema

Yū Miri: Uenon asema

Uenon asema on iso rautatieasema Tokiossa. Sen kautta kulkee paitsi paljon työmatkaliikennettä, sieltä ovat perinteisesti lähteneet myös Pohjois-Japaniin suuntaavat pitkän matkan junat. Aseman lähistöllä on Uenon puisto, Japanin suosituin kaupunkipuisto, jossa vierailee vuosittain yli kymmenen miljoonaa kävijää. Puistossa on useita museoita ja muit... Lue koko vinkki »
Tyhjyyspäiväkirja

Emi Yagi: Tyhjyyspäiväkirja

Työelämässä miesten ja naisten osat eivät ole samanlaiset. Naisille on taipumus kertyä kaikenlaista pikkusälää, kuten toimiston siisteydestä, kahvinkeittämisestä ja sensellaisesta puuhastelusta huolehtimisesta, ihan riippumatta siitä, kuuluuko se toimenkuvaan vai ei – tavanomainen ”keitäpä tyttö kahvit” -ilmiö. Japanissa naisen asema työelämässä on... Lue koko vinkki »
Ensimmäinen persoona

Haruki Murakami: Ensimmäinen persoona

Puhuva apina, joka työskentelee syrjäisen yömajan kylpyosastolla ja olutta juodessaan tunnustaa, että osaa varastaa naisilta nimiä? Haruki Murakamin novellikokoelman Ensimmäinen persoona ylivoimaisesti paras pala on toiseksi viimeinen novelli Shinagawan apinan tunnustuksia. Aivan vallattoman mielikuvituksellista menoa – ja silti Murakami kertoo sen... Lue koko vinkki »
Namiyan puodin ihmeet

Keigo Higashino: Namiyan puodin ihmeet

Keigo Higashino tunnetaan arvoitusdekkareistaan, joita Punainen silakka on julkaissut suomeksi jo kaksi (Uskollinen naapuri ja Myrkyllinen liitto). Kolmas Higashino-suomennos ei ole samaa Galileo-dekkarien sarjaa, eikä itse asiassa dekkari ensinkään. Tämä kirja on kuitenkin helppo nähdä arvoitusdekkarien mestarin kirjoittamaksi, sen verran hienostu... Lue koko vinkki »
Sensein salkku

Hiromi Kawakami: Sensein salkku

Japanilainen Hiroki Kawakami (川上 弘美, s. 1958) on palkittu kirjailija. Plakkarista löytyy Japanin kenties arvostetuin kirjallisuuspalkinto, Akutagawa, ja tämä romaani voitti Jun’ichirō Tanizakin mukaan nimetyn palkinnon, joka myönnetään vuoden ansioituneimmalle ammattilaiskirjailijan kirjoittamalle romaanille (Haruki Murakami voitti palkinnon Maailm... Lue koko vinkki »
Maan asukit

Sayaka Murata: Maan asukit

Sayaka Muratan edellistä suomennosta Lähikaupan naista arvioidessani toivoin, että Muratalta suomennettaisiin muutakin. Sen toiveen toteuttaa Raisa Porrasmaan tuore käännös Maan asukit. Lähikaupan nainen oli menestys ja miksipä ei: se tarkasteli yhteiskunnan normeja terävästi, hauskasti ja sympaattisesti ulkopuolisena ja sopeutumattomana kelluskele... Lue koko vinkki »
Unelma helposta työstä

Kikuko Tsumura: Unelma helposta työstä

Japanilainen Kikuko Tsumura (s. 1978) on uusi tuttavuus suomalaisille lukijoille. Tsumura aloitti kirjailijanuransa voitettuaan uuden kirjoittajan julkaisemattomalle novellille myönnettävän Dazai Osamun nimikkopalkinnon vuonna 2005. Tsumura on voittanut useita muitakin palkintoja. Tsumuran perusaiheisiin kuuluu prekaari työelämä ja niin tässäkin... Lue koko vinkki »
Muistipoliisi

Yoko Ogawa: Muistipoliisi

Kuvittele, että linnut katoaisivat. Linnut katoavat yhtenä päivänä, ja paitsi linnut, myös kaikki muistot niistä katoavat. Aivan kuin niitä ei olisi koskaan ollut edes olemassa. Ne pyyhkiytyvät pois, ja kaikki niihin viittaava hävitetään. Salainen poliisi pitä huolen, että kukaan ei muista enää koskaan lintuja. Linnut unohdetaan järjestelmällise... Lue koko vinkki »
Tokuen resepti

Durian Sukegawa: Tokuen resepti

Olipas mukava lukea parin pidemmän ja työläämmän kirjan perään jotain helppoa ja hyväntuulista. Tokuen resepti oli aivan satunnainen kirjastolöytö. Japanilainen aihe, Raisa Porrasmaan nimi heti kannessa ja sympaattiselta vaikuttava tarina saivat tarttumaan kirjaan. Luin tämän yhdellä istumalla ja kirja teki kyllä tehtävänsä: hyvä mieli jäi. Toku... Lue koko vinkki »
The Man Without Talent

Yoshiharu Tsuge: The Man Without Talent

Olen lukenut viime aikoina useita elämäkerrallisia sarjakuvia, jotka tavalla tai toisella käsittelevät sarjakuva-ammattilaisuuden haasteellisuutta, mutta kaikessa hilpeässä synkkyydessään The Man Without Talent taitaa viedä voiton kaikista. Jo sarjakuvan paljon puhuva nimi kertoo, millä mielellä Yoshiharu Tsuge käsittelee sarjakuvauraansa. Tosin on... Lue koko vinkki »
Myrkyllinen liitto

Keigo Higashino: Myrkyllinen liitto

Ensimmäinen Higashino-suomennos Uskollinen naapuri oli viime vuoden iloisimpia yllätyksiä, huikean hieno klassinen arvoitusdekkari. Siksi seuraava suomennos Myrkyllinen liitto pääsi lukulistalle heti ilmestymispäivänään. Ei tarvinnut pettyä, sillä Higashino (suomentaja Raisa Porrasmaan välityksellä) tarjoilee jälleen oivallisen dekkaripähkinän. ... Lue koko vinkki »
Blank Canvas

Akiko Higashimura: Blank Canvas : My So-called Artist’s Journey

Olen lukenut viime aikoina paljon sarjakuvamuistelmia, mutta mangan puolella niitä on jostain syystä tullut harvemmin vastaan. Liekö tässä kyse vain omasta puusilmäisyydestäni, mutta nyt tuli joka tapauksessa täydellinen napakymppi vastaan. Viisiosainen Blank Canvas: My So-called Artist's Journey kertoo Akiko Higashimuran kuoppaisesta tiestä menest... Lue koko vinkki »

Keigo Higashino: Uskollinen naapuri

Keigo Higashinon Uskollinen naapuri alkaa sangen ikävästä tilanteesta: entinen aviomies ilmestyy vainoamaan teini-ikäisen tytön yksinhuoltajaa. Tilanne eskaloituu nopeasti, ja nainen päätyy surmaamaan miehen. Naisen seinänaapuri, yksin elävä lukion matematiikan opettaja ja koulun judokerhon vetäjä, kuulee kahakan ja tarjoutuu auttamaan ruumiin hävi... Lue koko vinkki »
Lähikaupan nainen

Sayaka Murata: Lähikaupan nainen

Hurjan kiehtova kirja. Luin melkein yhdellä istumalla – pieni kirjahan tämä on – ja kun en ihan ehtinyt illalla lukea loppuun, luin aamulla ensimmäisenä loput kirjasta. Lähikaupan nainen oli herkullinen kirja ja ylitti tai oikeastaan kiersi odotukseni. Kirja kertoo Keikosta, 36-vuotiaasta naisesta, joka ei ole koskaan osannut olla norm... Lue koko vinkki »
Rajasta etelään, auringosta länteen

Haruki Murakami: Rajasta etelään, auringosta länteen

Haruki Murakami on yksi niitä kirjailijoita, joiden tuotantoa odotan aina innolla. Lisäjännitystä hänen kohdallaan asiaan tuo se, että oikein koskaan ei voi tietää, mitä tuleman pitää – mutta jotakin kutkuttavaa kuitenkin. Tähän mennessä ei ole tarvinnut pettyä. Rajasta etelään, auringosta länteen on hieman alle nelikymppisen Hajimen tarina. Haj... Lue koko vinkki »
Konmari : Iloa säkenöivä järjestys

Marie Kondo: KonMari : Iloa säkenöivä järjestys

En tiedä, kuinka paljon suomalaiset ja japanilaiset mielenlaadut muistuttavat toisiaan, mutta jostain syystä japanilaisen kodinjärjestelygurun Marie Kondon opit tuntuvat istuneen erinomaisesti Suomeen. Maritus tai marittaminen, kuinka vain – asialle on perustettu useampia Facebook-ryhmiäkin, joissa halukkaat voivat jakaa toistensa kanssa kokemuksia... Lue koko vinkki »