Durian Sukegawa: Tokuen resepti

Tokuen resepti

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Olipas mukava lukea parin pidemmän ja työläämmän kirjan perään jotain helppoa ja hyväntuulista. Tokuen resepti oli aivan satunnainen kirjastolöytö. Japanilainen aihe, Raisa Porrasmaan nimi heti kannessa ja sympaattiselta vaikuttava tarina saivat tarttumaan kirjaan. Luin tämän yhdellä istumalla ja kirja teki kyllä tehtävänsä: hyvä mieli jäi.

Tokuen resepti kertoo dorayaki-leivonnaisia myyvässä kojussa raatavasta Sentarōsta. Hän on kojun omistajille velkaa ja joutuu siksi työskentelemään kojussa, kunnes velka on maksettu. Työ on tylsää, eikä Sentarō saa siitä mi­tään iloa. Leivonnaisetkin ovat korkeintaan keskinkertaisia, koska Sentarō ei halua nähdä juurikaan vaivaa niitä tehdäkseen.

Kojussa vierailee 76-vuotias Tokue, joka haluaisi mieluusti tulla työskentele­mään osa-aikaisena. Sentarō ei suostu, vaikka nainen työskentelisi likimain ilmaiseksi, koska eihän hän nyt voi vanhaa mummelia palkata. Tokue on kui­tenkin sitkeä ja kun hän tuo Sentarōlle maistettavaksi tekemäänsä taivaallisen hyvää paputahnaa, Sentarō suostuu: mummeli ei saa tulla palvelemaan asiak­kaita, koska hänen raihnaisuutensa voisi pelottaa asiakkaat pois, mutta papu­tahnansa salaisuuden hän saa kyllä Sentarōlle opettaa.

Sentarō joutuu kovaan kouluun, sillä Tokuen resepti vaatii paljon enemmän raatamista kuin aikaisemmin käytetty valmiina ostettu tahna. Lopputulos on kuitenkin hyvä ja kojun myynti kasvaa – ja se taas tarkoittaa Sentarōn vapau­tumista nopeammin! Kuten arvata saattaa, Sentarōn ja Tokuen välit lämpene­vät ja pikku hiljaa hyväntuulinen mummeli valloittaa karskin Sentarōn sydä­men.

Tarinaan liittyy salaisuuksia ja stigmoja. Tokue on sairastanut nuorena vaka­vasti ja siksi hän on joutunut elämässä syrjään. Sentarō puolestaan on istunut vankilassa, mikä antaa oman stigmansa. Seurueeseen liittyy myös yksinäinen koulutyttö Wakana. Kolmikko löytää sitten yhdessä elämälleen vähän valoi­sampia suuntia, vaikka vastoinkäymisiäkin on matkassa sopivasti.

Tokuen resepti ei ole mitenkään erityisen omaperäinen tarina sinänsä, aika tavanomaisten kaavojen kautta se etenee, mutta japanilaiset puitteet ja yksi­tyiskohtainen paneutuminen leivonnaisiin tekevät Tokuen reseptistä kiinnos­tavan. Kirjailija Durian Sukegawa onkin opiskellut kondiittoriksi ja rakkaus ruoanlaittoon paistaa kirjan sivuilta. Tämä viehättävä hyväntuulen kirja läm­mittää mieltä ja siten palvelee hyvin tarkoitustaan.

Mikko

Kirjavinkkien päätoimittaja Mikko Saari lukee kirjoja laajasti, mutta enimmäkseen uusia naisten kirjoittamia kirjoja. Mikko pelaa monimutkaisia lautapelejä ja päätoimittaa Lautapeliopasta. Työkseen Mikko tietää WordPressistä kaiken, mitä tietää tarvitsee. Instagramissa Mikko on @mikko_lukee. Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 289 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...