Peter Ekberg ja David Henson: Mattedjungeln : Upptäck matematiken omkring dig

Mattedjungeln

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Mattedjungeln kertoo matematiikasta, mutta silti kirjassa ei ole yhden yhtä laskua eikä oikeastaan edes numeroita. Sen sijaan kirja kertoo, mihin kaikkeen matematiikkaa tarvitaan ja miten se auttaa ymmärtämään maailmaa. Ilman matematiikkaa emme matkustaisi avaruuteen, rakentaisi pitkiä siltoja tai edes moderneja taloja. Matematiikkaa tarvitaan oikeastaan kaikkialla.

Pääsääntöisesti Mattedjungeln ei kuitenkaan käsittele matematiikkaa käytännön elämän kautta. Sen sijaan kirjassa pohditaan sellaisia asioita kuin äärettömyyden käsitettä, laskemista voi nimittäin jatkaa ikuisesti, numerothan eivät koskaan lopu kesken. Kirja esittelee myös loogisen ajattelun periaatteita ja miten voidaan tietää onko jokin asia totta tai ei. Kirja heittäytyy melkeinpä filosofiseksi pohtiessaan miksi juuri matematiikka kuvaa maailmaamme niin uskomattoman tarkasti. Entäpä mitä ajattelu itsessään on? Taskulaskin on kenties oivallinen laskija mutta se ei vielä tarkoita sitä, että se osaa ajatella.

Tässä vaiheessa on hyvä todeta, että kirja käsittelee myös matemaattisen ajattelun hankaluutta. Laskeminen ei ole aina helppoa ja joillekin se on vaikeampaa kuin toisille. Siitäkin huolimatta vaivannäöllä eteneminen on mahdollista ja itse asiassa juuri tästä seikasta tulee myös kirjan nimi. Matematiikka on välillä kuin viidakossa liikkuisi; hankalaa ja ulospääsy voi vaikuttaa toisinaan epävarmalta. Vaivannäkö kuitenkin kannattaa, sillä matematiikka on taito joka ennen kaikkea opitaan.

Mattedjungeln jos mikä on tarpeellinen kirja. Jos laskeminen takkuaa on lapsena helppo ajatella, että ei matematiikkaa tulevaisuudessa kuitenkaan tarvitse. Toisaalta, lapsista kun puhutaan, taitavalla laskijallakin matematiikan syvällisemmät sävyt ovat luultavasti vielä varsin epäselviä. Peter Ekbergin kirjoittama oivaltava kirja herättelee siten juuri sopivalla uteliaisuutta, onpa lapsi sitten innostunut matematiikasta tai ei. Sanasen ansaitsee myös David Hensonin erinomaisen värikylläinen kuvitus, joka sopii Ekbergin tekstiin kuin nenä päähän. Näin abstraktilla tasolla pyörivän tekstin kuvittaminen ei ole mitenkään helppoa, mutta Henson on ratkaissut ongelman tuomalla mukaan juuri sopivan ripauksen hulluttelua. Kokonaisuus on kaiken kaikkiaan erittäin toimiva, tällaisen kirjan soisi kyllä ehdottomasti käännettävän suomeksikin!

Titta Lindström

Titta Lindström on graafinen suunnittelija ja kuvittaja, joka haluaa sarjakuvien valloittavan maailman. Siinä sivussa tulee luettua myös kaikenlaista muuta kirjallisuutta, josta tietokirjallisuus erityisesti herättää uteliaisuuden: voi kun olisikin mahdollista tietää kaikesta kaikki! Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 250 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...