Ilkka U. Pesämaa: Mein Hmpf

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

“Pääjohtajan käskystä arkkienkeli Mikael piti ammattitaitoaan yllä kilkuttelemalla iäisyydestä toiseen kauhistuttavaa instrumenttia, tuomiopäivän triangelia.”

Atonaalisen kirkkolaulun isä Paavi Johannes III, espresson valmistukseen poikkeuksellisen määrätietoisesti paneutuva mies, Miles Davis kuljettamassa jättimäistä suklaatrumpettia turvaan, arvokas sappikivikokoelma, patologi herjaamassa nuoren kalmarin ruumista… Ilkka U. Pesämaan sarjakuva-albumissa mikään ei ole liian outoa piirroksen aiheeksi. Oli sitten pääosassa tavallinen tallaaja tai Marco Polo, Pesämaa vangitsee yksiruutuiseen tarinaansa jonkin mieleenpainuvan hetken, jota ryydittää grafiikantaiteen mieleen tuova sopivalla tavalla rosoinen piirrosjälki.

Ilkka U. Pesämaalla on ollut yli kymmenen vuotta aikaa teroittaa kynäänsä sitten edellisen kokoelman. Hän näyttäytyykin nyt tuoreena ja oivaltavana sarjakuvataiteilijana, jonka idealaari tuntuu lähes pohjattomalta. Gary Larsonin Far Side on lähimpiä vertailukohtia Pesämaalle, mutta hänen tuokiokuvissaan on myös jotain kovin kafkamaista. Henkilö on ajautunut tilanteeseen, jossa ratkaisu on välttämättä tehtävä senhetkisten asiaintilojen pohjalta riippumatta siitä, kuinka absurdi tilanne on.

Mein Hmpfia kannattaa nauttia pienissä erissä silloin tällöin. Tai mikseipä sen satakunta sarjakuvaa kelpaisi kertariemuksikin hauskalle päivälle. Joka tapauksessa tätä kannattaa suositella — ainakin vähän vinksahtaneemman huumorin ystäville.

Hannu

Lempääläinen opettaja Hannu Sinisalo tykkää maantiepyöräilystä, kissoista ja lautapeleistä. Lukutottumuksiltaan Hannu on runsasruokainen klassikoista sarjakuviin ja dekkareista filosofiaan, mutta omimmillaan hän on viileän ironian ja älykkään huumorin parissa. Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 288 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...