Tomek Tryzna: Mene, rakasta

Mene, rakasta

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Tämä on omaelämäkerrallinen romaani, vaikka sen päähenkilö on fiktiivinen Romek. Ollaan 1950-luvun Puolassa. Kirjan alussa leikki-ikäinen Romek ostaa muutaman polkuautokierroksen vähän vanhemmalta Lolalta tämän vaatimalla hirveällä hinnalla: pusu per minuutti. Pojan lähtiessä ulos näille kaupoilleen ovi jää auki, ja varkaat putsaavat kodin. Siitä alkaa perheen alamäki. Isä tarttuu taas pulloon, äiti masentuu.

Varsinaisen tarinan Romek on 11-vuotias, ja häpeä painaa yhä. Siinä ei auta rukous eikä rippi. Syyllisyyden sovitus vaatii tekoja. Tinasotilaskaupoilla Romek tienaa koulukavereilta muutaman zlotyn, ja hänellä on idea. Varsovaan… Äiti perustaisi muotitalon, ja pojasta tulisi näyttelijä. Draaman taju Romekilla onkin — hän lavastaa mummovainaan hengen avukseen pistämään äitiin liikettä. Varsovaan!

Muistatteko lapsuudesta sen suuren kiven, jonka Jumala oli pudottava päähän pahan teon palkaksi? Yhtä painava on Romekin taakka, kun hän ottaa harteilleen perheensä pelastamisen köyhyydeltä ja äidin itsetuholta. Pikku neropatti keksiikin yhtä ja toista, ja myös onnea on matkassa. On epäonneakin. Kova maailma ja ihmisten raadollisuus ei kuitenkaan horjuta lapsen oikeamielisyyttä. Ja paljon voi antaa anteeksi niille, joita rakastaa.

Kirja on voittopuolisesti lämpimän humoristinen. Romekin minäkerronta on mukaansatempaavaa, ja pojalle sattuu ja tapahtuu mielikuvituksellisiakin asioita — juuri niin. Toden ja fantasian limittyminen tekstissä heijastaa hienosti lapsen maagista ajattelua ja kaikkivoipaisuuden illuusiota. Se tuo tekstiin sekä yleispätevyyttä että yllätyksellisyyttä. Kurjan lapsuuden tilityksiähän piisaa, mutta tämä on vähän enemmän. Suosittelen!

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 302 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...