Jenny Erpenbeck: Mennä, meni, mennyt

Mennä, meni, mennyt

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Richard on Berliinissä asuva eläköitynyt ja leskeksi jäänyt professori, eikä kotimaakaan ole entiselle itäsaksalaiselle enää ihan sama Saksojen yhdistymisen jälkeen. Ei siis ole ihme, että mies on hieman tyhjän päällä.

Sattuma johdattaa Richardin kohtaamaan Berliinissä mieltään osoittavia maahanmuuttajia. Kun afrikkalaisten pakolaisten protestileiri puretaan ja pakolaiset kärrätään säilöön käytöstä poistettuun vanhainkotiin, Richardin mielenkiinto herää ja hän aloittaa omat tutkimuksensa: hän haluaa selvittää näiden afrikkalaismiesten tarinat.

Richard käy siis vieraisilla, jututtaa miehiä ja saa kuulla näiden tarinat, miten matka vei Nigeristä Libyaan ja meren yli Italiaan ja sieltä eurooppalaisen, saksalaisen ja berliiniläisen byrokratian hampaisiin. Melkoiseen byrokratialimboon miehet joutuvatkin ja tutustuttuaan miehiin tarkemmin, Richard päätyy auttamaan heitä – tai ainakin yrittämään.

Mennä, meni, mennyt on jotenkin hyvin Keltaisen kirjaston henkinen kirja: laadukasta kirjallisuutta, joka käsittelee ajankohtaista aihetta kiinnostavalla ja humaanilla tavalla. Jenny Erpenbeckin viestistä ei jää epäselvyyttä: afrikkalaiset pakolaiset ovat myös ihmisiä ja heidän vaarallisten matkojensa takana ei ole vain joku epämääräinen halu loisia Euroopan hyvinvoinnista, vaan joku yksilöllinen tarina, joka on ajanut pakolaiset liikkeelle.

Taitavasti kirjoitettu kirja herättää ajatuksia, paljastaa terävästi saksalaisen byrokratiakoneiston mielettömyyden ja muistuttaa pakolaisten inhimillisestä kohtelusta. Harva pakolainen lähtee liikkeelle ilman syytä ja joskus voisi olla ihan paikallaan kuunnella pakolaisten kertomuksia ja niitä syitä, jotka ajavat ihmisen liikkeelle.

(Erityisesti uudet kotimaiset julkaisut on usein, ei aina, saatu kustantajalta arvostelukappaleina. Se, mistä kirja on saatu, ei vaikuta siihen, kehummeko vai emme.)

Mikko

Kirjavinkkien päätoimittaja Mikko Saari lukee kirjoja laajasti, mutta enimmäkseen uusia kirjoja painottuen naisten kirjoittamiin kirjoihin. Mikko pelaa fanaattisella innolla monimutkaisia lautapelejä ja päätoimittaa Lautapeliopasta. Työkseen Mikko tietää WordPressistä kaiken, mitä tietää tarvitsee. Kaikki vinkit »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...