Morten A. Strøksnes: Merikirja

Merikirja

Osta kirja itsellesi

Alaotsikko Eli kuinka pyydystää jättihaita kumiveneestä isolla merellä neljänä vuodenaikana kertoo, mistä on kyse. Morten A. Strøksnesin kalastajasuvusta tuleva taiteilijaystävä Hugo Aasjord houkuttelee Strøksnesin kalastusprojektin pariin: Hugo ei ole koskaan nähnyt jäähaita, mitä jos lähdettäisiin kalastamaan sellainen?

Jäähai eli holkeri on isokokoinen hai, joka elää pohjoisilla vesillä. Se on hidasliikkeinen muinaisjäänne, joka voi elää satojen vuosien ikäiseksi. Jäähain liha on käsittelemättömänä myrkyllistä; islantilaiset toki syövät sitä hákarlina. Varsinaisesti jäähaita on pyydetty sen maksasta saatavan öljyn vuoksi.

No, yhden hain pyynnistä syntyisi melko tylsä kirja, mutta Strøksnes kertoo toki paljon muustakin. Kirja kertoo Lofooteista, jossa Aasjord asuu ja jossa jahti tapahtuu. Kirja kertoo myös paljon merestä noin yleensä ja pohjoisista merialueista erityisesti.

Merissä on enemmän elämää kuin monikaan ymmärtää ja merien merkitys on ihmiskunnalle suuri: plankton tuottaa ison osan hapesta, jota hengitämme. Silti meriin suhtaudutaan välinpitämättömästi. Merikirja herättelee ajattelemaan meriä ja ihmisten toimien vaikutusta meriin.

Kirja kertoo myös elämästä meressä ja meren äärellä. Kalastamisesta ja valaanpyynnistä. Turskan pyynnistä ja käsittelystä, valaiden elämästä, Merikirjasta saa oivan kattauksen pohjoista kalastajanelämää. Ja tietysti sen jäähainpyynnin, joka sekin on kiinnostava tarina.

Merikirja on vaikuttavaa reality-proosaa ja täynnä kiinnostavaa tietoa meristä.

close

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada uudet kirjavinkit sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Mikko

Kirjavinkkien päätoimittaja Mikko Saari lukee kirjoja laajasti, mutta enimmäkseen uusia kirjoja painottuen naisten kirjoittamiin kirjoihin. Mikko pelaa fanaattisella innolla monimutkaisia lautapelejä ja päätoimittaa Lautapeliopasta. Työkseen Mikko tietää WordPressistä kaiken, mitä tietää tarvitsee. Kaikki vinkit »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...