Helena Sinervo: Merirequiem

Merirequiem

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Levätköön meri rauhassa muovipedillään
vai luulitteko että se elää ikuisesti?
Ehkä se herää henkiin elvytysten loputtua

niin kuin hylkeet luodolla heräävät yhä uudelleen,
ojentavat vihreät sarveiskupolit ja hiusvihneet,
yhdentyvät metsästäjän ja harppuunan kanssa

Kun luin läpi Tanssiva karhu -voittajia, kohtasin kaksikin Helena Sinervon runokokoelmaa. Pidin molemmista, joten selvää oli, että Sinervon tuotannon pariin oli tarpeen palata. Sinervolta ilmestyikin sopivasti uusi kokoelma.

Tämä Sinervon 12. runokokoelma on requiem eli sielunmessu merelle. Siinä meri näyttäytyy toisaalta muoviroskaan kuolevana, toisaalta elinvoimaisena, armottomana, eroottisenakin luonnonvoimana. Sinervo suree lajikatoa, mutta myös kujeilee ja leikittelee. “On vaellettava keskelle taipuvien aikojen puutarhaa / missä lempeät pärlät, pöiriöt ja ärlät”. Mitäköhän tuokin tarkoittaa? Ei niin mitään aavistusta, mutta kuulostaapa oivalta.

Rakenteellisena kujeena Sinervo tarjoilee Bachin fuugista inspiroitunutta “kolmiäänistä polyfonista satsia”, siis kolmisäkeisiä säkeistöjä, joiden ensimmäinen rivi on vailla muotoiluja, toinen rivi kursiivilla ja kolmas rivi lihavoitu. Runot voi lukea suoraan alusta loppuun, tai aina säkeiden samat rivit, lopputulos on toimiva molemmin tavoin. Osa näistä runoista kommentoi vielä jotain klassikkositaattia. Ovelaa ja kiinnostavaa!

Nämä ovat luovia, ihastuttavia, musikaalisia runoja, joiden vietäväksi voi heittäytyä. Vaikka teksteissä onkin huolen sävyjä, niissä on myös iloa, toivoa ja huumoria. Sielunmessu ei ole vain kuolleen muistolle. “Mutta uskaltaisinko sukeltaa näin syvälle elleivät suudelmat ja meduusojen puu-unelmat parantaisi jopa tulehtuneimmatkin haavat? Ellei likaantuneinkin sedimentti puhdistuisi, ellei uhanalainen eliökanta elpyisi?”

Teoksen kannet on suunnitellut Piia Aho, joka ansaitsee tulla mainituksi erikseen, sen verran kaunis teos Merirequiem on. Kaikkiaan täytyy antaa lämmin suositus tälle ihastuttavalle runokokoelmalle.

Hemmoteltu on se jolla on varaa kaivata.

Mikko

Kirjavinkkien päätoimittaja Mikko Saari lukee kirjoja laajasti, mutta enimmäkseen uusia naisten kirjoittamia kirjoja. Mikko pelaa monimutkaisia lautapelejä ja päätoimittaa Lautapeliopasta. Työkseen Mikko tietää WordPressistä kaiken, mitä tietää tarvitsee. Instagramissa Mikko on @mikko_lukee. Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 250 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...