Stieg Larsson ja Denise Mina: Miehet jotka vihaavat naisia sarjakuvasovitus : osa 1

Miehet jotka vihaavat naisia 1

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Maailmalla suuressa nosteessa olevat edesmenneen Stieg Larssonin työt ovat monimuotoisuudessaan hämmentäviä. On kirjoja kaikissa muodoissaan, elokuvia ja nyt viimeisimpänä myös sarjakuvasovitus. Sovituksen on julkaissut Vertigo-kustantaja, jonka Vertigo Crime -osasto hallitsee rikossarjakuvakirjallisuutta.

Sovituksen on tehnyt Denise Mina, joka itsekin on rikoskirjailija. Like on julkaissut Minan palkittuja kirjoja suomeksi. Esimerkkinä mainittakoon vuosittain parhaasta ruotsiksi käännetystä rikosromaanista annettava Martin Beck -palkinto, jonka Mina sai teoksestaan The End of the Wasp Season, suomeksi Ampiaiskesä.

Kirjan juoni alkaa kun Henrik Vanger, suuryrityksen entinen toimitusjohtaja haluaa palkata kunnianloukkauksesta tuomitun journalistin Mikael Blomkvistin selvittämään 40 vuotta sitten kadonneen veljentyttärensä kohtaloa. Avukseen Blomkvist saa nuoren anarkistisen Lisbeth Salanderin, jonka taidot ja päättäväisyys on vertaansa vailla.

Sarjakuvasovitus aiheesta kohtaa minusta kaksi haastetta. Ensimmäinen on luonnollisesti kirjasta sarjakuvaan tapahtuva siirtymä. Sarjakuva on mediana varsin tapahtumavetoinen, useat sivut täynnä keskustelevia ihmisiä jarruttavat todella tehokkaasti tarinan vetovoimaa. Tästä Miehet jotka vihaavat naisia selviää tekemällä kompromisseja. Keskustelut ovat napakoita, ne jättävät tunnelmanluonnin ja ylimääräisen tiedonsiirron vähemmälle vain siirtäen lukijan seuraavaan tapahtumaan.

Toinen haaste on minusta taistelu jo aikaisempien visuaalisten sovitusten eli elokuvien kanssa. Millennium-trilogian elokuvaversiot nimittäin tuovat mukanaan varsin vahvasti sarjaan kiinnittyneen visuaalisen sävyn. Esimerkiksi kuvitellessaan Lisbeth Salanderiksi ruotsalaisissa elokuvissa olevan Noomi Rapacen tai sitten amerikkalaisissa vastineissa näytelleen Rooney Maran on useilla lukijoilla jo vahva kuva siitä, mitä odottaa. Tämän haasteen kirjan kuvittajat Manco ja Mutti ovat kohdanneet hienosti. Kuvitus on paitsi hienoa, sen sävy on hyvin samankaltainen kuin elokuvissa. Piirretyt hahmot tunnistaa helposti esikuvikseen.

Kaiken kaikkiaan Miehet jotka vihaavat naisia on kiehtova sarjakuvasovitus erinomaisesta kirjasta.

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 276 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...