Stieg Larsson ja Denise Mina: Miehet jotka vihaavat naisia sarjakuvasovitus : osa 1

Osta kirja itsellesi

Maailmalla suuressa nosteessa olevat edesmenneen Stieg Larssonin työt ovat monimuotoisuudessaan hämmentäviä. On kirjoja kaikissa muodoissaan, elokuvia ja nyt viimeisimpänä myös sarjakuvasovitus. Sovituksen on julkaissut Vertigo -kustantaja, jonka Vertigo Crime -osasto hallitsee rikossarjakuvakirjallisuutta.

Sovituksen on tehnyt Denise Mina, joka itsekin on rikoskirjailija. Like on julkaissut Minan palkittuja kirjoja suomeksi. Esimerkkinä mainittakoon vuosittain parhaasta ruotsiksi käännetystä rikosromaanista annettava Martin Beck -palkinto, jonka Mina sai teoksestaan The End of the Wasp Season, suomeksi Ampiaiskesä.

Kirjan juoni alkaa kun Henrik Vanger, suuryrityksen entinen toimitusjohtaja haluaa palkata kunnianloukkauksesta tuomitun journalistin Mikael Blomkvistin selvittämään 40 vuotta sitten kadonneen veljentyttärensä kohtaloa. Avukseen Blomkvist saa nuoren anarkistisen Lisbeth Salanderin, jonka taidot ja päättäväisyys on vertaansa vailla.

Sarjakuvasovitus aiheesta kohtaa minusta kaksi haastetta. Ensimmäinen on luonnollisesti kirjasta sarjakuvaan tapahtuva siirtymä. Sarjakuva on mediana varsin tapahtumavetoinen, useat sivut täynnä keskustelevia ihmisiä jarruttavat todella tehokkaasti tarinan vetovoimaa. Tästä Miehet jotka vihaavat naisia selviää tekemällä kompromisseja. Keskustelut ovat napakoita, ne jättävät tunnelmanluonnin ja ylimääräisen tiedonsiirron vähemmälle vain siirtäen lukijan seuraavaan tapahtumaan.

Toinen haaste on minusta taistelu jo aikaisempien visuaalisten sovitusten eli elokuvien kanssa. Millennium -trilogian elokuvaversiot nimittäin tuovat mukanaan varsin vahvasti sarjaan kiinnittyneen visuaalisen sävyn. Esimerkiksi kuvitellessaan Lisbeth Salanderiksi ruotsalaisissa elokuvissa olevan Noomi Rapacen tai sitten amerikkalaisissa vastineissa näytelleen Rooney Maran on useilla lukijoilla jo vahva kuva siitä, mitä odottaa. Tämän haasteen kirjan kuvittajat Manco ja Mutti ovat kohdanneet hienosti. Kuvitus on paitsi hienoa, sen sävy on hyvin samankaltainen kuin elokuvissa. Piirretyt hahmot tunnistaa helposti esikuvikseen.

Kaiken kaikkiaan Miehet jotka vihaavat naisia on kiehtova sarjakuvasovitus erinomaisesta kirjasta.

close

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada uudet kirjavinkit sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...