John Douglas ja Mark Olshaker: Mindhunter : FBI ja sarjamurhaajan mieli – osa 1

Osta kirja itsellesi

John Douglasista piti tulla eläinlääkäri. Erinäisten kolttosten johdosta hänestä olisi voinut kehittyä pikkurikollinen. Ystävän avustuksella hän kuitenkin haki FBI-agentiksi, ja lopulta hän oli kehittämässä menetelmiä, joiden avulla sarjamurhaajia kyetään tunnistamaan ja saamaan kiinni. John Douglasin ja Mark Olshakerin Mindhunter kertoo Douglasin elämästä ja työstä. Netflixin Mindhunter-sarja perustuu tähän kirjaan.

Vuonna 1970 FBI on yhä valkoisten miesten linnake. Autoritäärisen johtajan J. Edgar Hooverin varjo yltää kaikkialle, ja vähemmistöt sekä liberaalit vihaavat FBI:tä. Sellaiseen maailmaan innokas agentin alku John Douglas astuu ja saa nopeasti arveluttavan maineen ”hikipinkona”. Rangaistukseksi hän joutuu suorittamaan epämiellyttäviä tehtäviä ja kiertelemään muiden agenttien välttelemiä kaupunkeja. Vuonna 1977 hän pääsee kuitenkin Käyttäytymistieteiden yksikköön ja alkaa kollegansa Bob Resslerin kanssa haastatella ja tutkia sarjamurhaajia. Profilointia pidetään aluksi huuhaana, mutta tutkimustulokset osoittavat sen hyödylliseksi keinoksi tutkinnan rajoittamisessa ja syyllisen tunnistamisessa.

Mindhunter on sujuvasti kirjoitettu teos profiloinnin kehittäjästä. Se tarjoaa lukuisia kuvauksia sarjamurhaajista ja groteskeja yksityiskohtia näiden teoista, ja se varmasti tyydyttää true crime -entusiasteja. Kirjan ensimmäisessä osassa tieteellinen prosessi jää hieman toissijaiseksi, mutta toivottavasti sitä valotetaan seuraavassa osassa tarkemmin. Mindhunter on väkivaltakuvauksistaan huolimatta yllättävän keveä lukukirja.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...