Risto Isomäki: Miten Salpausselät syntyivät

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Monelle saattaa tulla Salpausselästä mieleen soraharju tai hiihtokisat. Risto Isomäen kirja paljastaa, että kyseessä on jotain paljon suurempaa ja tärkeämpää. Se on Suomen tunnetuin geologinen muodostuma, jolla voi hyvinkin olla tärkeä osa ilmastossa tapahtuvien muutosten ymmärtämisessä. Isomäki tarjoilee tässäkin teoksessa mielenkiintoisia teorioita ymmärrettävästi kirjoitettuna.

Heti alkuun Isomäki tyrmää koulukirjojen opit Salpausselkien synnystä. Hän kyseenalaistaa myös kansainvälisten tutkijoiden teorioita ja uskoo Suomen mannerjäätiköiden voineen käyttäytyä kuten Grönlannin ja Antartiksen jäätiköt. Salpausselkä on hänelle tuttu jo lapsuudesta lähtien.

Kirja laajenee käsittelemään maapallon lämpenemistä, sen historiaa, syitä ja keinoja, joita on vielä käytettävissä. Erityisen mielenkiintoinen on termostaatteja käsittelevä luku sekä kysymys, miten aiemmat lämpenemiset on “estetty” luonnonmukaisin keinoin. Hän arvioi tehokkaimmaksi keinoksi kylvää lumen, merijään tai jäätiköiden päälle nokea tai pölyä heijastavuuden muuttamiseksi.

Isomäen suunnitelmissa oli julkaista kirja vasta kymmenen vuoden päästä, mutta onneksi se tapahtui jo nyt. Jokaisen ympäristöstä ja tulevaisuudesta kiinnostuneen kannattaa tarttua teokseen. Eikä olisi hullumpi idea lukea tätä kouluissakin.

Joni

Vuodesta 2007 Kirjavinkkeihin kirjoittanut Joni Sundström lukee monipuolisesti. Intohimoinen luonnon tutkiminen ja retkeily ovat elämäntapoja, joten luontokirjat kiinnostavat erityisesti. Kotisivut: Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 301 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...