Erkki Alaja ja Aulis Rytkönen: Monsieur Magic : Aulis Rytkönen

Osta kirja itsellesi

Aulis Rytkösestä tuli vuonna 1952 ensimmäinen suomalainen ammattilaisjalkapalloilija, kun hän solmi sopimuksen Ranskan toiseksi ylimmän sarjatason Toulouse FC:n kanssa. Jo ensimmäinen kausi päättyi nousuun Ranskan pääsarjaan, ja tärkeitä maaleja ampuneesta taitavasta suomalaisesta välihyökkääjästä tuli toulouselaisfanien suosikki. Rytkönen edusti Toulousea vuoteen 1960 asti, jonka jälkeen hän palasi Suomeen. Kuopion Palloseuran kasvatin ura jatkui HJK:ssa ensin pelaaja-valmentajana lähes koko 1960-luvun. 1970-luvulta 1990-luvun puoleenväliin asti Rytkönen toimi useita vuosia erilaisissa valmennustehtävissä HJK:n mies- ja naisjoukkueiden parissa, ja mahtuupa mukaan myös jakso Suomen jalkapallomaajoukkueen käskyttäjänäkin. Itse asiassa vuonna 1973 Rytkönen oli hetken yhtäaikaisesti näissä kaikissa kolmessa tehtävässä — siviilityönsä ohella!

Erkki Alaja on kirjoittanut Rytkösen kanssa kiinnostavan kirjan kuopiolaislähtöisen jalkapalloilijan elämäntyöstä. 1950-luvun alun asenneilmapiiri suomalaisessa urheilumaailmassa oli kovin erilainen kuin nykyään: ammattilaisurheiluun liittyi ennakkoluuloja ja vain amatöörejä arvostettiin. Nykyään olisi mahdotonta ajatellakaan, että esimerkiksi Suomen palloliitto torpedoisi systemaattisesti Rytkösen tasoisen poikkeuksellisen lahjakkaan huippupelaajan uraa ja kehittymismahdollisuuksia. Rytkösen ensimmäinen ammattilaissopimus vuonna 1950 estettiin liiton toimesta. Kun Rytkönen viimein pääsi maailmalle, häntä ei enää valittu maajoukkueeseen, koska ”näyttöjä nykykunnosta oli vaikea saada”. Vielä Suomeen palattuaankin 1960-luvulla Aulis Rytkönen oli ongelmissa ammattilaisleimansa vuoksi.

Monsieur Magic — Aulis Rytkönen puhuu suoraan Aulis Rytkösen suulla. Rytkönen muistelee elämäänsä ja tekojansa melko lempeästi ja nostalgisesti, ilman turhia osoitteluja ja kritiikkejä suuntaan tai toiseen. Oman arvonsa pelaajana ja merkityksensä suomalaiselle jalkapalloilulle ja valmennukselle Rytkönen kyllä tunnustaa, mutta melko vaatimattoman ja tyytyväisen miehen tapaan. Hän esittelee myös uransa varrella tapaamiaan pelaajia ja jalkapallopersoonia Åke Lindmanista Pasi Rautiaiseen ja Just Fontainesta Peléen. Kaikkiaan Monsieur Magic — Aulis Rytkönen on viihdyttävä lukukokemus, jota voi suositella jalkapallon ystäville.

close

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada uudet kirjavinkit sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Hannu

Lempääläinen opettaja Hannu Sinisalo tykkää jalkapallosta, kissoista ja lautapeleistä. Lukutottumuksiltaan Hannu on runsasruokainen klassikoista sarjakuviin ja dekkareista filosofiaan, mutta omimmillaan hän on viileän ironian ja älykkään huumorin parissa. Kaikki vinkit »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...