Petina Gappah: Muistojen kirja

Muistojen kirja

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Memory on monin tavoin poikkeuksellinen nainen: hän istuu zimbabwelaisessa vankilassa syytettynä valkoisen miehen murhasta – miehen, jonka talon ja omaisuuden perijä hän on. Memory on lisäksi albiino ja siksi kammottu ja vainottu.

Tuomiotaan Memory saa odotella, sillä Zimbabwessa asiat eivät etene nopeasti. Vankilaoloissa on kestämistä, mutta myös tilaa ystävyydelle. Memory on saanut kontaktin amerikkalaiseen toimittajaan, joka on kiinnostunut tapauksesta ja on toimittanut Memorylle vihkoja, joihin tämä voi kirjoittaa elämäntarinaansa.

Tämän hyvin värikkään tarinan Memory meille kertoo. Tarina kertoo albiinotytöstä, joka kasvoi köyhissä oloissa Mharapara Streetillä, joka myytiin valkoiselle miehelle ja joka pääsi siten nauttimaan eliitin elämästä ja matkustelemaan maailmalla, ja joka päätyi miehen kuoleman myötä kuolemaantuomituksi.

Siinä ympärillä Zimbabwe kuohuu. Ympäröivää yhteiskuntaa kuvataan vaivihkaa taustalla, Memory on monipuolisena hahmona monessa mukana ja pystyy muistoillaan valottamaan Zimbabwea eri näkökulmista.

Muistoista tässä on myös paljon kyse. Millaisista muistoista ihmisen minuus rakentuu? Muistaako kaikkea välttämättä ihan oikein? Muistojen kirja antaa tässäkin suhteessa paljon pohdittavaa.

Hieno, värikäs kirja. Näin suomalaisen lukijan näkökulmasta maailma on tyystin vieras, mutta mikäs sen valaisevampaa.

Mikko

Kirjavinkkien päätoimittaja Mikko Saari lukee kirjoja laajasti, mutta enimmäkseen uusia naisten kirjoittamia kirjoja. Mikko pelaa monimutkaisia lautapelejä ja päätoimittaa Lautapeliopasta. Työkseen Mikko tietää WordPressistä kaiken, mitä tietää tarvitsee. Instagramissa Mikko on @mikko_lukee. Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 233 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...