Petina Gappah: Tanssimestari ja muita tarinoita Zimbabwesta

Tanssimestari ja muita kertomuksia Zimbabwesta

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Petina Gappahin esikoisromaani Muistojen kirja oli melkoinen hitti ilmestyttyään englanniksi 2015 ja suomeksi pari vuotta myöhemmin. Sitä edelsi vuonna 2009 novellikokoelma An Elegy for Easterly, joka suomennettiin tuoreeltaan nimellä Tanssimestari ja muita tarinoita Zimbabwesta.

Kirja on monipuolinen kattaus tarinoita monenlaisten ilmiöiden maasta. Zimbabwe tunnetaan ennen kaikkea hyperinflaatiostaan, joka oli huikeimmillaan 230 miljoonaa prosenttia – muutaman vuoden aikajaksolla valuutan arvosta poistettiin yhteensä 25 nollaa perästä! Ei siis ihme, että tällaisesta maasta irtoaa tarinoita.

Kokoelmassa on monenlaista. Suomennoksen niminovelliksi nousee tarina Mupandawanan tanssimestari, joka kertoo vanhasta M’dhara Vitasta, eläkeläisestä, joka saa eläkkeeksi kenkätehtaalta kolme paria puoli numeroa liian pieniä kenkiä. Vanha mies osoittautuu kuitenkin melkoiseksi tanssitaituriksi.

Alkuperäinen niminovelli Elegia Easterlylle on kertomus elämästä Easterlyn slummista ja Martha Mupengosta, joka laahustaa ympäriinsä, ja ajasta inflaation ja köyhyyden keskellä.

Serkkusiskoni Rambanai kertoo amerikkalaisen unelman kääntöpuolesta: miltä tuntuu palata “Valloista” takaisin Zimbabween. Miehemme Genevessä voitti miljoona euroa kertoo surullisenhauskan tarinan vähän yksinkertaisesta lähetystöedustajasta, joka tutustuu internetiin ja innostuu kovasti saamastaan sähköpostista, jossa luvataan miljoonan euron voitto.

Gappah kuvaa zimbabwelaista elämää monesta näkökulmasta: on hyvinvoivaa, Etelä-Afrikassa ostoksilla pyörähtelevää eliittiä, on köyhiä HIV-potilaita ja kaikkea siitä väliltä. Tanssimestari ja muita tarinoita Zimbabwesta on mainio kirjallinen tutustumismatka Zimbabween.

Mikko

Kirjavinkkien päätoimittaja Mikko Saari lukee kirjoja laajasti, mutta enimmäkseen uusia naisten kirjoittamia kirjoja. Mikko pelaa monimutkaisia lautapelejä ja päätoimittaa Lautapeliopasta. Työkseen Mikko tietää WordPressistä kaiken, mitä tietää tarvitsee. Instagramissa Mikko on @mikko_lukee. Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 297 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...