James Ellroy: Musta Dahlia

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

15. tammikuuta 1947 löytyi 23-vuotiaan Elizabeth Shortin vyötärön kohdalta kahtia halkaistu ruumis tyhjältä tontilta Los Angelesin Leimert Parkista. Ruumiissa oli pahoja kidutuksen merkkejä, ja kaikki veri oli valutettu pois. Lehdistön Mustaksi Dahliaksi nimeämän Elizabethin murha on edelleen selvittämättä. Kirjailija James Ellroyn äiti koki 11 vuotta myöhemmin vastaavankaltaisen kohtalon.

Mustassa Dahliassa Ellroy käsittelee Elizabeth Shortin kohtaloa rikosta tutkivan konstaapeli Bucky Bleichertin kautta. Entisenä kuuluisana nyrkkeilijänä Bucky pääsee nuorena hyvään nosteeseen poliisivoimissa ystävänsä Lee Blanchardin kanssa. Jonkin aikaa Lee ja Bucky jakavat kaiken — jopa tyttöystävää myöten, mutta Mustan Dahlian tapaus ottaa heistä molemmista pakkomielteisen otteen, eikä väärinkäytöksiltä vältytä. Entisen elämän haamujen vaivaama Lee katoaa pian kuvioista ja Bucky vaipuu yhä syvemmälle mustapukuisen vampin pauloihin.

Musta Dahlia on neo-noir-dekkari, joka henkii joka sivullaan sodanjälkeisen ajan Amerikkaa. Sen tyylilliset ihanteet ovat vanhassa kovaksikeitetyssä poliisigenressä ja Ellroyn hahmot ovat noiden ihanteiden mukaisia. Kovanyrkkiset kytät taitavat kolmannen asteen kuulustelun väkivallan ollessa keino muiden joukossa haluttujen tulosten saamiseksi. Öitä valvotaan huumeiden ja viinan avulla. Rappio ja korruptio rehottavat niin kaduilla kuin poliisiasemillakin.

Hieman hitaan alkunsa jälkeen Musta Dahlia kasvaa jännittäväksi ja moniulotteiseksi rikosromaaniksi. Elizabeth Shortin murha osoittautuu lähes mahdottomaksi ratkaista, kun lukemattomien johtolankojen seasta poliisien pitäisi löytää ne ratkaisevat. Mustan Dahlian mysteerille on tarjottu monia mahdollisia ratkaisuja. Ellroyn fiktio tarjoaa niitä yhden lisää. Tätä poliisiromaania kelpaa suositella.

Musta Dahlia on Rikoksen ABC -sarjan viides osa.

close

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada uudet kirjavinkit sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.
(Erityisesti uudet kotimaiset julkaisut on usein, ei aina, saatu kustantajalta arvostelukappaleina. Se, mistä kirja on saatu, ei vaikuta siihen, kehummeko vai emme.)

Hannu

Lempääläinen opettaja Hannu Sinisalo tykkää jalkapallosta, kissoista ja lautapeleistä. Lukutottumuksiltaan Hannu on runsasruokainen klassikoista sarjakuviin ja dekkareista filosofiaan, mutta omimmillaan hän on viileän ironian ja älykkään huumorin parissa. Kaikki vinkit »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...