Walter Tevis: Musta kuningatar

Musta kuningatar

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Jo 1980-luvulla ilmestynyt Musta kuningatar on koukuttava kirja riippuvuudesta, voittamisesta ja shakista. Nyt Netflix-sarjan myötä kulttikirja on saanut uuden tulemisen ja suosittelen kirjan lukemista oli nähnyt sarjan tai ei.

Beth Harmonista tulee yllättäen orpo ja hän joutuu orpokotiin, jossa lapsia paimennetaan “vitamiineilla”. Koulu on Bethille helppoa ja pian hän ajautuu seuraamaan talonmiehen yksinäisiä shakkiotteluita. Teknisestä ja haastavasta shakista tulee Bethin intohimo ja pian saadaan huomata, että Beth on pelissä luonnonlahjakkuus jo kahdeksanvuotiaana. Mutta koska tytöt eivät pelaa shakkia ei lahjakkuutta osata arvostaa, eikä mikään rauhoita Bethiä shakkia paremmin kuin vihreät vitamiinit. Lopulta Beth adoptoidaan ja hän tekee kaikkensa päästäkseen pelaamaan shakkia. Kun ensimmäinen voitto rahoineen on taskussa, alkaa muitakin kiinnostaa nuori ihmetyttö. Beth tulee riippuvaiseksi niin shakista, voittamisesta kuin keinotekoisesta rauhantunteesta.

Musta kuningatar on taiturimaisesti kirjoitettu, eikä shakki ei ole koskaan ollut näin jännittävää, vaikka muutamia lipsahduksia kirjaan silti mahtuu. Tarina alkaa siitä kun Beth joutuu kahdeksanvuotiaana orpokotiin ja päättyy kun Beth on parikymppinen nuori nainen. Kasvu ihmelapsesta nuoreksi ja aikuiseksi tapahtuu kiireellisesti yhdessä luvussa ja vuosia vierähtää jopa parin sivun kuluessa. Myös riippuvuutta niin alkoholiin kuin rauhoittaviin kuvataan vaihtelevasti. Mustassa kuningattaressa parasta on shakki. Otteluiden läpikäynnit ovat koukuttavia ja Tevis kirjoittaa jokaisesta nappulasta kauniisti ja jopa ihannoivasti.

Paula

Paula on fanaattinen lukija ja yhtä aikaa on yleensä niin kaunoa kuin kaiken maailman tietokirjallisuuttakin luettavana. Paula etsii aina erikoisia lukukokemuksia, mutta silti joitakin lempikirjailijoitakin löytyy. Lukemisen lisäksi matkustelu ja kaikenmoiset käsityöt kuuluvat rakkaisiin harrastuksiin. Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 295 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...