Sisilialainen puolustus

Vera Vala: Sisilialainen puolustus

Italiaan vakituisesti asumaan muuttaneen suomalaisen kirjailijan Vera Valan dekkarit ovat tähän mennessä aina sijoittuneet Italiaan eikä hänen uusin teoksensa, Salla Kotka -dekkarisarjan toinen osa Sisilialainen puolustus, ole poikkeus. Sisilialainen puolustus viittaa shakkiin ja ainakin 1500-luvulta alkaen tunnettuun avaussiirtoon, joka edelleen o... Lue koko vinkki »
Lautapelien historia

Ari Saastamoinen: Lautapelien historia

Harvalla ihmisten vapaa-ajan harrasteella on niin pitkä historia kuin lautapeleillä. Todisteet maailman vanhimmasta lautapelistä on löydetty sumerilaisen Urin kaupungin raunoista, ja ikää näillä kuninkaiden haudoista löydetyillä pelilaudoilla on jopa 4500 vuotta. Sumerilaiset eivät kuitenkaan olleet leikkimielisyydessään mikään poikkeus: lautapelej... Lue koko vinkki »
Musta kuningatar

Walter Tevis: Musta kuningatar

Jo 1980-luvulla ilmestynyt Musta kuningatar on koukuttava kirja riippuvuudesta, voittamisesta ja shakista. Nyt Netflix-sarjan myötä kulttikirja on saanut uuden tulemisen ja suosittelen kirjan lukemista oli nähnyt sarjan tai ei. Beth Harmonista tulee yllättäen orpo ja hän joutuu orpokotiin, jossa lapsia paimennetaan “vitamiineilla”. Koulu on Beth... Lue koko vinkki »
Ne viulut vasta maksoi

Mauri Sariola: Ne viulut vasta maksoi

Muutamia aikoja Amerikassa majaillut Edvard Andersson tapaa tyttöystävänsä Saaran paluupäivänään Turussa. Heillä on suuret suunnitelmat, mutta niiden toteuttamiseen tarvitaan vielä hieman töitä kotimaan kamaralla. Edvardilla on suuri aarre maahan haudattuna. Samalla reissulla Saaran pitää poiketa sukujuhlissa, jonne Edvard hänet ilomielin kuskaa, m... Lue koko vinkki »
Mestaruusottelu

Arnaldur Indriðason: Mestaruusottelu

Vuonna 1972 kylmä sota oli täydessä käynnissä, ja suurvallat mittelivät paremmuudestaan lähes kaikilla mahdollisilla rintamilla. Yksi niistä oli shakki. Neuvostoliittolaiset olivat pitäneet kuuden eri mestarin voimin shakin maailmanmestaruuden maassaan yhtäjaksoisesti vuodesta 1937, kunnes amerikkalainen shakin supertähti Bobby Fischer (1943–2008) ... Lue koko vinkki »
Kohtalon tango

Arturo Pérez-Reverte: Kohtalon tango

Kohtalon tango ei ole tapahtumarikas seikkailu, mutta sitä on silti melkein mahdotonta kuvailla. Tapahtumia tärkeämpiä ovat kirjan henkilöt ja henkilökemiat. Max Costa on salonkitanssija nuorena, autonkuljettaja vanhempana ja herrasmieshuijari aina. Yksinkertaisuudessaan kirja on kiedottu Maxin ja kohtalokkaan naisen Mecha Inzunzan kolmeen tapaamis... Lue koko vinkki »

Robert Löhr: Šakkiautomaatti

Unkarilainen paroni Wolfgang von Kempelen kehitti 1700-luvulla Itävallan keisarinnalle Maria Teresialle mekaanisen turkkilaisen, šakkia pelaavan koneen. Ajattelutaitoiseksi väitetty kone oli petosta, sillä sitä ohjasi koneen sisällä piileskellyt kääpiö. Maailmankuulun koneen vaiheet tunnetaan hyvin, alkuaikoja lukuunottamatta. Robert Löhr ottaa&nbs... Lue koko vinkki »

Stefan Zweig: Shakkitarina

Stefan Zweig oli itävaltalainen kirjailija, josta juutalaissukuisena tuli yksi Hitlerin uhreista. Zweig pakeni vaimonsa kanssa Brasiliaan, mutta pariskunta teki itsemurhan vuonna 1942. Shakkitarina — Schachnovelle — valmistui juuri ennen kirjailijan kuolemaa ja julkaistiin postuumisti. Pienoisromaani ilmestyi suomeksi jo vuonna 1951. Tarina on y... Lue koko vinkki »
The Yiddish Policemen's Union

Michael Chabon: The Yiddish Policemen’s Union

Tyylilajista on vaikea erehtyä, kun ensimmäisessä kappaleessa esitellään lievästi epätoivoinen päähenkilö ja ruumis, joka on saateltu päiviltä ampumalla. The Yiddish Policemen's Union onkin Chandlerinsa tunteva kovapiirteinen dekkari, jonka henkilöt vain ovat lähes kaikki jiddišinkielisiä juutalaisia. Harvempi hard-boiled-dekkari kuitenkaan voit... Lue koko vinkki »

Arturo Pérez-Reverte: Flaamilainen taulu

Flaamilainen taulu kertoo flaamilaisesta taulusta, joka esittää kahta aatelista pelaamassa shakkia. Viisisataa vuotta valmistumisensa jälkeen maalaus päätyy konservoitavaksi, jolloin maalin alta löytyy kätketty viesti: Quis necavit equitem? — Kuka murhasi ritarin?. Lause on viittaus viidensadan vuoden takaiseen murhamysteeriin, jota kirjan päähenki... Lue koko vinkki »