Michael Chabon: The Yiddish Policemen’s Union

The Yiddish Policemen's Union

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Tyylilajista on vaikea erehtyä, kun ensimmäisessä kappaleessa esitellään lievästi epätoivoinen päähenkilö ja ruumis, joka on saateltu päiviltä ampumalla. The Yiddish Policemen’s Union onkin Chandlerinsa tunteva kovapiirteinen dekkari, jonka henkilöt vain ovat lähes kaikki jiddišinkielisiä juutalaisia.

Harvempi hard-boiled-dekkari kuitenkaan voittaa vuoden parhaalle science fiction -kirjalle myönnettäviä Nebula– ja Hugo-palkintoja. Tieteiskirjallisuutta tästä teoksesta tekee sen vaihtoehtohistoriallinen ote. Kirjan juutalaispoliisit eivät asu Israelissa — jota ei ole — vaan Alaskassa. Teoksen historia erosi omastamme joskus toisen maailmansodan jälkeen, kun Israelin valtiota ei perustettu, vaan läpi meni ilmeisesti meidänkin todellisuudessamme heitetty ehdotus juutalaisten siirtämisestä Alaskaan.

Kirjan tapahtumat sijoittuvat nykyaikaan, kun juutalaisten asuttamaa Sitkaa ollaan palauttamassa Yhdysvaltojen hallinnon alle ja juutalaisia, jotka eivät saa oleskelulupaa, odottaa uusi diaspora. Meyer Landsman, kirjan päähenkilö, on murharyhmän etsivä, joka asuu hotellissa perheensä menettäneenä. Samaisesta hotellista löytyy kuollut mies, ammuttuna sänkyynsä, ainoana vihjeenä sängyn viereen levitetty shakkipeli.

Ruumis ei ole kuka tahansa nobody. Landsman pääsee pikkuhiljaa tapauksen jäljille — olkoonkin, että poliisijohto ei Landsmanin oma-aloitteisia murhatutkimuksia oikein hyvällä katsokaan. Kirja alkaa rauhallisesti, esitellen paikkoja ja henkilöitä, mutta juonen paljastuessa pikkuhiljaa se vetää lukijan tiukasti puoleensa.

The Yiddish Policemen’s Union on palkintonsa ansainnut teos. Dekkarina se on mainio ja vaihtoehtohistoriana kiehtova. Kirjan läpitunkeva juutalaisuus, Landsmanin maallisuudesta hasidien ortodoksisuuteen, on mielenkiintoinen lisä tarinaan.

close

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada uudet kirjavinkit sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.
(Erityisesti uudet kotimaiset julkaisut on usein, ei aina, saatu kustantajalta arvostelukappaleina. Se, mistä kirja on saatu, ei vaikuta siihen, kehummeko vai emme.)

Mikko

Kirjavinkkien päätoimittaja Mikko Saari lukee kirjoja laajasti, mutta enimmäkseen uusia kirjoja painottuen naisten kirjoittamiin kirjoihin. Mikko pelaa fanaattisella innolla monimutkaisia lautapelejä ja päätoimittaa Lautapeliopasta. Työkseen Mikko tietää WordPressistä kaiken, mitä tietää tarvitsee. Kaikki vinkit »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...