Hergé: Musta saari

Osta kirja itsellesi

Musta saari on Lehtimies Tintti seikkailee -sarjaa, eli facsimile-painos vanhasta Tintti-albumista. Aiemmin albumi on tunnettu nimellä Mustan saaren salaisuus.

Kuten Lohjennut korvaMusta saari on isokokoinen, kovakantinen ja mustavalkoinen. Siinä missä Lohjennut korva on sisältönsä puolesta lähes yksi yhteen uudelleenpiirretty värillinen Särkynyt korvaMusta saari eroaa aiemmin ilmestyneestä värillisestä albumista paljon.

Mustan saaren salaisuus nimittäin piirrettiin 1960-luvulla värittämisen yhteydessä uusiksi. Tarinassa oli kaikenlaisia pieniä virheitä, joten Hergé lähetti avustajan Britanniaan tutkimaan paikkoja ja tekemään muistiinpanoja siitä, miltä asioiden kuuluu näyttää. Samalla teknologia päivitettiin 1960-luvulla, joten tarinassa esiintyvät autot ja lentokoneet muuttivat ulkonäköään.

Tämä facsimile-albumi on alkuperäisen 1930-luvun painoksen mukainen, joten autot ovat vanhanaikaisia laatikoita ja niin edelleen. Sinänsä tämä on ristiriitaisempi tapaus kuin Lohjennut korva: mielenkiintoista lisäarvoa on se, että tarina on ennennäkemätön, mutta toisaalta uusi 1960-luvun laitos on monin tavoin miellyttävämpi kuin tämä vanha. Lohjennut korva oli selvästi miellyttävämpi kuin Särkynyt korva, näistä kahdesta suosikkini on värillinen Mustan saaren salaisuus. En tiedä, miten 1940-luvulla värilliseksi uudelleenpiirretty Musta saari pärjäisi vertailussa – sitä en löytänyt tähän hätään katseltavaksi.

Musta saari on kuitenkin mainio tarina. Tintti näkee lentokoneen laskeutuvan pellolle ja menee auttamaan. Vastaanotto on tyly, sillä lentäjä ampuu Tinttiä. Sairaalassa Tintti kuulee lentokoneen laskeutuneen Sussexiin ja lähtee setvimään asiaa. Seuraa runsaasti takaa-ajoa, jahtaamista ja hengenvaarallisia tilanteita. Lopulta Tintti päätyy rikollisten perässä Killochiin, Skotlantiin, josta löytyy kirjan nimen uhkaava Mustasaari, salaperäinen saari, jolla käyneet ihmiset ovat kadonneet.

Vertailussa Musta saari ja Mustan saaren salaisuus.
Vertailussa Musta saari ja Mustan saaren salaisuus.

Mikko

Kirjavinkkien päätoimittaja Mikko Saari lukee kirjoja laajasti, mutta enimmäkseen uusia kirjoja painottuen naisten kirjoittamiin kirjoihin. Mikko pelaa fanaattisella innolla monimutkaisia lautapelejä ja päätoimittaa Lautapeliopasta. Työkseen Mikko tietää WordPressistä kaiken, mitä tietää tarvitsee. Kaikki vinkit »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...