Jani Toivola: Musta tulee isona valkoinen : Miten päästää irti pelosta ja häpeästä ja seistä omilla jaloillaan

Musta tulee isona valkoinen

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Jani Toivola (s. 1977) on erityisen monipuolinen henkilö: hän on opiskellut näyttelemistä New Yorkissa ja esiintynyt näytelmissä, elokuvissa ja tanssiteoksissa, tehnyt juontotöitä radiossa ja televisiossa ja on myös toisen kauden kansanedustaja vihreiden riveissä. Toivola on suomalaisen äidin ja kenialaisen isän poika, joka on altistanut hänet paitsi säälimättömälle koulukiusaamiselle myös lukuisille ihmettelyille siitä, miten hyvää suomea hän oikein puhuukaan, kauanko hän onkaan ollut Suomessa?

Toivolan muistelmateos hahmottelee kuvan poikkeuksellisen sitkeästä ja omaa tietään kulkevasta yksilöstä. Kiusaamisen uhallakin hän halusi esittää tanssinumeroita koulun juhlissa; Jari Sarasvuon kirja sisäisestä sankaruudesta antoi eväitä tähän itsensä toteuttamiseen. Epäonnistuneet yritykset päästä sisään Teatterikorkeakouluun eivät lannistaneet häntä, vaan hän hakeutui alan opintoihin New Yorkiin. Vähitellen iän lisääntyessä vahvistui myös homoseksuaalinen identiteetti, mutta yhdessä sen kanssa hän tiesi jo varhain haluavansa lapsia, olevansa synnynnäinen suurperheen huoltaja. Kirjan loppupuolella Toivola kertoo melko hillityillä äänenpainoilla isyydestään ja suhteestaan pieneen tyttäreensä.

Musta tulee isona valkoinen on tyylikkäästi, mutta helppolukuisesti ja selkeästi kirjoitettu kirja, ja se avaa mielenkiintoisen näkymän Toivolan elämään. Suosittelen kaikille henkilöhistorian ystäville, joita lienee lukuisia.

Tuija

Olen Tuija ja kirjat ovat kuuluneet olennaisesti elämääni jo yli 50 vuoden ajan. Työurakin sijoittui kirjastoihin, joten lapsuuden haave kirjojen ympäröimästä elämästä on toteutunut. Rakastan laatukirjallisuutta, tyttökirjoja ja hyviä dekkareita. Tuijan haastattelu. Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 303 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...