Ilkka Ruokola ja Johanna Sinisalo: Muumimamman vaarallinen nuoruus

Osta kirja itsellesi

Tove Janssonin kirja Muumipapan urotyöt kertoo, että Muumimamma löytyi merestä. Tämä sarjakuvakirja puolestaan kertoo, että mitä tapahtui mamman nuoruudessa ennen kuin pappa löysi hänet. Muumimamma kertoo perheelleen silloisesta elämästään: hän on ollut töissä sirkusratsastajana, merirosvolaivalla, tähtiobservatoriossa, tarjoilijana ja pokerinpelaajana. Sarjakuva antaa siis mamman menneisyydelle useampia mahdollisia vaihtoehtoja eikä esitä mitään yhtenä oikeana ratkaisuna. Se antaa lukijalle mahdollisuuksia valita, että mitä niistä kukin pitää uskottavimpana.

Tarina on sarjakuvassa kiinnostava ja muutenkin hyvä. En ollut aikaisemmin miettinyt, että mitä on mahtanut tapahtua ja tämä sai mielikuvituksen liikkeelle. Tavallaan on kuitenkin harmi, ettei jo Jansson itse julkaissut mitään perusteellisempaa tarinaa myös Muumimamman taustasta samalla tavalla kuin mitä Muumipapan menneisyydestä. Sarjakuvan piirrokset ovat samaa tyyliä kuin mitä Muumi-lehdessä julkaistavissa sarjiksissa on. En itse pidä niin paljoa siitä tyylistä, vaan alkuperäiset Janssonin sarjakuvat ovat mielestäni hienompia. Nuoremmille lukijoille tämä vaihtoehto taitaa kuitenkin upota paremmin.

Veera

Olen kohta kolmikymppinen lukutoukka pääkaupunkiseudulta. Jännityskirjoja lukuunottamatta kelpaa melkein mikä tahansa kirjallisuus, mutta tänne vinkkaan eniten lasten- ja nuortenkirjoja. Kaikki vinkit »

Kommentti

  1. Veikeä kirja, jossa yhdistyy sopivasti feministinen asenne ja toisaalta humoristisuus. Tykkäsin itse ja myös kolmevuotias kuunteli mielenkiinnolla tätä jospa sittenkin tarinaa, joka jätti asiat mukavasti auki ja pohdittavaksi.

    Mielestäni yksi parhaista muumikirjoista- vai pitäisikö sanoa sarjakuvista, jotka ovat muiden tekijöiden kuin Tove tai Lars Janssonin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.