Caitlin Moran: Näin minusta tuli tyttö

Osta kirja itsellesi

Johanna Morrigan on nuori tyttö, köyhässä perheessä. Isä on jokseenkin huithapeli, joka haaveilee rock-tähteydestä ja äiti koittaa parhaansa mukaan pitää lapset ruuassa. Johanna on hyvin kiinnostunut musiikista, lainaa kaikki mahdolliset levyt ja kirjoittaa niistä äärimmäisen nasevia ja omaperäisiä ”arvosteluja”. Hyvin pian hän ei halua olla Johanna Morrigan vaan tekee itsestään Dolly Wilden. Tällä nimellä hän sitten kulkee koko kirjan, sen kertoman tarinan läpi.

Dolly on hyvin seksuaalinen, joka tulee julki kaiken aikaa, ei kuitenkaan häiritsevästi vaan erittäin hyvällä, hersyvällä huumorilla. Dolly taistelee päämäärätietoisesti itsensä musiikkilehteen töihin ja pääsee siten rock-maailmaan ja oppii tuntemaan musiikin tekijöitä. Dolly antautuu näihin pyörteisiin todella intensiivisesti ja keinoja kaihtamatta.

Dolly kantaa huolta perheestään ja niin ollen kirjoittaa arvosteluja ja antaa kotiin rahaa, helpottaakseen edes vähän sitä, että ollaan köyhiä. Hän on nuori ja kasvamassa aikuiseksi, joka on tämän kirjan yksi mielenkiintoisimpia aiheita. Miten oman itsensä kanssa elämä voikin olla vaihtelevaa ja kun täytyy ottaa jokin suunta. Onko suunta oikea, sekin selviää. Keskustelut muiden ihmisten, eritoten isoveljen kanssa, ovat parhaita pätkiä, verbaalista ilottelua ihan viimeisen päälle.

Caitlin Moran tykittää joka tapauksessa sellaista tekstiä, että sitä on riemullista lukea. Kirjassa on monta niin hauskaa ja sanallisesti mahtavaa kohtaa, että tekisi mieli lukea niitä ääneen tai ainakin moneen kertaan; soittaa kaverille ja sanoa, kuunteleppas tätä.

Jos kirja olisi elämäkerrallinen, se voisi olla karua luettavaa, mutta sen ollessa fiktiivinen, se tuntuu hulppealta, se naurattaa monin paikoin, koska Dollyn huumori vaan on niin perin juurin hauskaa, englantilaista?

close

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada uudet kirjavinkit sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Kini

Olen Kini, kirjojen ja kirjailijoiden ystävä. Työskentelen Kouvolan pääkirjastossa kirjastovirkailijana ja tehtävänkuvaani kuuluu mm. kirjailijavierailujen järjestäminen. Olen aina lukenut paljon ja monipuolista kirjallisuutta. Olen kulttuurin suurkuluttaja. Kirjojen lisäksi ramppaan elokuvissa ja teatterissa. Kaikki vinkit »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...