Martti Puukko ja Ilmari Susiluoto: Nauru pidentää tuomiota

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Huumori kukkii vaikeissa oloissa, sen näkee mustan huumorin määrästä, ihmiset sopeutuvat tukaliin oloihin ja epämiellyttäviin asioihin lyömällä ne huumoriksi. Neuvostoliitossa ja sosialistisessa Puolassa kansalla riitti vastoinkäymisiä ja kurjuutta, joten ei ole ihme, että sosialismissa myös huumori kukki.

Vallanpitäjille nauru on pahin vihollinen, joten monet näistä vitseistä ovat vieneet ihmisiä vankilaan. Historioitsija Roi Medvedevin mukaan Stalinin aikaan vitsien ja anekdoottien kertomisesta olisi istunut vankilassa pahimmillaan yli 200 000 ihmistä. Se ei kuitenkaan rajoittanut vitsien tulvaa.

Kirja kertoo sekä puolalaisen että venäläisen huumorin parhaat palat ja mikä parasta, taustoittaa huumoria tiivistämällä molempien maiden vallanpitäjien historiasta oleellisimmat osat, jotta vitsit ymmärtää myös sellainen, jolle niiden taustalla olevat olot eivät ole niin tuttuja. Kirjan tekijät ovat aiheen asiantuntijoita: Martti Puukko on Puolaan erikoistunut toimittaja ja Ilmari Susiluoto on tehnyt pitkän uran Neuvostoliiton ja Venäjän tutkijana.

Nauru pidentää tuomiota sisältää paljon tuttuja neukkuvitsejä, mutta myös keskivertolukijalle uusiakin sutkauksia. Historiaosuus nostaa kirjan pelkän kevythenkisen vitsikirjan yläpuolelle.

Mikko

Kirjavinkkien päätoimittaja Mikko Saari lukee kirjoja laajasti, mutta enimmäkseen uusia naisten kirjoittamia kirjoja. Mikko pelaa monimutkaisia lautapelejä ja päätoimittaa Lautapeliopasta. Työkseen Mikko tietää WordPressistä kaiken, mitä tietää tarvitsee. Instagramissa Mikko on @mikko_lukee. Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 296 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...