Martti Puukko ja Ilmari Susiluoto: Nauru pidentää tuomiota

Osta kirja itsellesi

Huumori kukkii vaikeissa oloissa, sen näkee mustan huumorin määrästä, ihmiset sopeutuvat tukaliin oloihin ja epämiellyttäviin asioihin lyömällä ne huumoriksi. Neuvostoliitossa ja sosialistisessa Puolassa kansalla riitti vastoinkäymisiä ja kurjuutta, joten ei ole ihme, että sosialismissa myös huumori kukki.

Vallanpitäjille nauru on pahin vihollinen, joten monet näistä vitseistä ovat vieneet ihmisiä vankilaan. Historioitsija Roi Medvedevin mukaan Stalinin aikaan vitsien ja anekdoottien kertomisesta olisi istunut vankilassa pahimmillaan yli 200 000 ihmistä. Se ei kuitenkaan rajoittanut vitsien tulvaa.

Kirja kertoo sekä puolalaisen että venäläisen huumorin parhaat palat ja mikä parasta, taustoittaa huumoria tiivistämällä molempien maiden vallanpitäjien historiasta oleellisimmat osat, jotta vitsit ymmärtää myös sellainen, jolle niiden taustalla olevat olot eivät ole niin tuttuja. Kirjan tekijät ovat aiheen asiantuntijoita: Martti Puukko on Puolaan erikoistunut toimittaja ja Ilmari Susiluoto on tehnyt pitkän uran Neuvostoliiton ja Venäjän tutkijana.

Nauru pidentää tuomiota sisältää paljon tuttuja neukkuvitsejä, mutta myös keskivertolukijalle uusiakin sutkauksia. Historiaosuus nostaa kirjan pelkän kevythenkisen vitsikirjan yläpuolelle.

close

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada uudet kirjavinkit sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Mikko

Kirjavinkkien päätoimittaja Mikko Saari pitää World Fantasy Award -voittajista ja suurten ideoiden scifistä. Mikko pelaa fanaattisella innolla monimutkaisia lautapelejä ja päätoimittaa Lautapeliopasta. Työkseen Mikko tietää WordPressistä kaiken, mitä tietää tarvitsee. Kaikki vinkit »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...