Juha Valste: Nisäkkäät Suomen luonnossa

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Suomen luonnossa -sarjan ensimmäinen osa ilmestyi vuonna 2005 ja Nisäkkäät Suomen luonnossa on jo 20. osa. Se perustuu vuonna 2004 julkaistun Suuren suomalaisen luonto-oppaan nisäkäsosioon esitellen kaikki Suomessa tavattavat lajit sekä mahdollisia tulokaslajeja.

Johdanto lähtee liikkeelle kaukaa historiasta kertoen, että vanhimmilla nisäkäsfossiileilla on ikää 210-225 miljoonaa vuotta. Tämänkin tiedon valossa on hassua, että ihminen, joka on maapallolla todellinen uudistulokas määrittelee mielellään tulokas- ja vieraslajeja. Suomessa eri nisäkäslajeja tavataan todella vähän, viimeisen sadan vuoden aikana vain 80 lajia.

Kirjan runkona ovat lajiesittelyt, jotka luottavat vapaan tekstin voimaan. Tiesitkö, että kääpiöpäästäinen painaa vain kolme grammaa tai että 1950-luvulla piisamisaalis oli yli 600 000 nahkaa? Esittelytekstit ovat melko suoraviivaisella tyylillä kirjoitettuja ja niissä on uskallusta sanoa suoraan sekä kyseenalaistaa vaikkapa minkin sysihuono maine.

Kirjan rakenne on sama kuin sarjan muissakin osissa eli yksinkertainen ja toimiva. Siinä on tekstiä ja kuvia, mutta ei ollenkaan esimerkiksi taulukoita ja karttoja. Varsinainen määritysopas se ei ole, mutta auttaa kyllä tunnistuksessa. Hyvä yleisteos Suomen nisäkkäistä.

Joni

Vuodesta 2007 Kirjavinkkeihin kirjoittanut Joni Sundström lukee monipuolisesti. Intohimoinen luonnon tutkiminen ja retkeily ovat elämäntapoja, joten luontokirjat kiinnostavat erityisesti. Kotisivut: Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 290 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...