Minna Finstad ja Sari Salminen: Onneks tänne saa tulla kännissä – tarinoita ammattikoulusta

Onneks tänne saa tulla kännissä

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Vieläkö sitä viitsii palata niihin aikoihin jolloin itse myrskynsilmässä seisoi: työntää nyt päätä tuleen – vapaaehtoisesti. Selaillaanpas kuitenkin varovasti:

”Tää saatanan huora ei vittu pitänyt päätään kiinni kun mä vittu yritin tehä tehtäviä, VITUN lehmä opettelisit pitään pääs kiinni!”

Hups! Nuo Nicon sanat salamoivat vielä rehtorin huoneessakin Annin niskaan. Ja rehtori sen kuin nyökyttelee ymmärtäväinen ilme kasvoillaan, näyttää nainen asettuneen Nicon puolelle.

Anni on parikymppisen Nicon opettaja. Yksin jää, ymmärtäjää vaille: hyshys! ja luokkaan takaisin.

Näin ei voisi jatkua, mutta jatkuu vaan. Se syö opettajaa jos ketä.

Minna Finstad ja Sari Salminen kertovat opettajan silmin mitä siellä opettajaminä-Annin ja melkein aikuisiksi varttuvien vähämotiivisten koulunkarttajien päässä yhden lukuvuoden aikana liikkuu ja mitä kummallisuuksia opetustilanteissa voi sattua ja tapahtua. Pahoinvointia lisää Annin oman avioliiton loppukierre.

Motivaatio on hukassa porukalla, joka käy kertaus- ja ammattivalintaluokkaa, paikalla päivittäin keskimäärin puolenkymmentä viidestätoista oppilaasta. Ja homma menee helposti överiksi tuon sekalaisen seurakunnan kanssa: on maahanmuuttajaa, huumeenkäyttäjää, kaljankittaajaa – yritä näitä yhdessä opettaa tavoille! Mahdoton tehtävä muutamasta onnistumisesta ja ilonhetkestä huolimatta. Kollegoiltakin saa sijaisopettaja korkeintaan luovuttamista huokuvan kannustusnaljauksen.

Opettaja oikeastaan on oppilaidensa kanssa samassa kierteessä ja lirissä.

Onneksi hyvinvointiyhteiskunta on rakentanut verkoston, josta niin vain ei pääse putoamaan: aina on olemassa joku auttava taho, josta tilapäinen apu löytyy. Yhteiskunnan apu ei tietenkään korvaa perheen tai suvun turvaa, jonka varaan ja huolenpitoon elämä kuitenkin on aina rakentuva. Väliinputoajia piisaa. Opettaja itsekin on erossa menettämässä myös lapsensa, niin Simo on huoltajuusoikeudenkäyntikirjeen mukaan vaatimassa.

Vajaata ja puutteellista, karua ja vähemmän miellyttävää on elämä Onneks tänne saa tulla kännissä -kirjan porukalla – olipa kännissä tai ei. Tällä porukalla ei ole voimia oman navan ulkopuolelle, näistä ei ole edes vasta tehdyn sisäministeriön tutkimuskyselytuloksen toteuttajiksi eli niiksi ammattikoululaisiksi, jotka harrastavat ääriajattelua ja suvaitsemattomuutta toisia kohtaan uskonnollisessa ja poliittisessa mielessä.

Nopea- ja helppolukuinen sujuva kirja vaikeista henkilökohtaisista asioista.

hikkaj

SUOMEN ARVOSTELIJAIN LIITON eli SARVin JÄSEN ilman sarvia ja hampaita - myös lukiessa. Opettaja - ollut. Kieli kaikki kaikessa - suomen kieli. Ei Kilven voittanutta - Volterin eikä Eevankaan. Kotiblogipottu. Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 273 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...