Henna Mäkelin: Oravanpyörätreeni

Oravanpyörätreeni-kirjan pinkissä kannessa on kuvia: korsetti, käsi pitelemässä kuppikakkua jossa on synttärikynttilät 42, vaippa, tuttipullo, kirja, kynä ja imetysrintaliivit.

Oravanpyörätreeni on hirveän ihana kirja jo heti alkusilmäyksellä. Sillä niin on värikäs kansi, ettei voi millään olla huomaamatta. Siis sen tyylinen, että ”Katso minua, ota ja kosketa”, ja kun nimikin on niin vekkuli! Jos kirjan nimi on yhtä sanaleikkiä, mitä se sitten sisältää? Siitä kannattaa ottaa selvä.

Edellisestä Rasituskoeaika-kirjasta tuttu Riitta-Sointu on saanut Pömpylän ja elää suloista vauva-arkea, kunnes saa vihiä töistä. Hänellä saattaisi olla mahdollisuus jopa kirjailijaksi. Mies saa auttaa lasten ja kodin hoidossa, paitsi että miehelläkin on oma työnsä.

Ystävät saapuvat apuun ja niin Riitta-Sointu voi toteuttaa itseään, tosin mikään ei koskaan suju niin kuin käsikirjoituksen mukaan. Natokin on otettava huomioon, koska hänellä se on lusikkansa myös sopassa ja aika lailla Riitta-Soinnun keitossa.

Nato-sana on muuten tämän kirjan ainoa inhokki, sillä jokin siinä minun korvaan särähtää, ehkä se, ettei minulla ole natoa, enkä ole koskaan sitä käyttänyt, joskaan en ole sitä kenenkään muunkaan kuullut käyttävän. Tosin tässä kirjassa sillä kyllä on paikkansa, kun eipä ole nimiä liioin muillakaan. Mies ja Äiti, kustantaja on Sakaali. Lapset ovat Pömpylä ja Nykerönenä, parhaat ystävät Leka ja Lutunen.

Kaikenlaisia kommelluksia sattuu ja ne ovatkin niitä piristysruiskeita. Henna Mäkelin sanailee niin hersyvästi, kaikki ne pienet sivulauseetkin nostattavat hilpeyttä kehiin. Huumori on niin valloittavaa ja se on tässä kirjassa äärimmäisen nautittavaa, kaikki kielikuvat ja tilannekomiikat vaan naurattavat. Miksi, niin ehkä niihin voi jossain määrin samastua.

Pelkkää verbaaliakrobatiaa tämä kirja ei suinkaan ole, sillä tulee asiaa ja asian vierestä. Ensinnäkin äidin rooli äitinä ja miten monena muuna! Nykyaikana vielä rankempaa? Eniten jäi mieleen se, että jos haluaa kirjalle kustantajan, pitääkö maksaa? Millaista vilunkipeliä silläkin saralla voidaan tehdä.

Kaiken kaikkiaan Oravanpyörätreeni on herkkukirja. Yritin etsiä jotain sopivaa lainausta siitä, mutta en onnistunut, olisin voinut lainata koko kirjan. Kun odotin kirjaa saapuvaksi, hätäpäissäni kuuntelin sen Minttu Mustakallion lukemana äänikirjana. Mustakallion ääni sopii aivan täydellisesti tällaisen kirjan lukijaksi, sillä hänen vakaa äänensä tekee hauskasta tekstistä vieläkin hauskempaa. Aion vielä lukeakin ja kuunnella uudestaan. Oravanpyörätreeni tuo hyvää mieltä ja jo se, kun saa nauraa, tuntuu niin ihanalta. Voi vaan ihastella, miten jollain on sana hallussa ja se arkinen huumori on niin parasta.

Kini

Olen Kini, kirjojen ja kirjailijoiden ystävä. Työskentelen Kouvolan pääkirjastossa kirjastovirkailijana ja tehtävänkuvaani kuuluu mm. kirjailijavierailujen järjestäminen. Olen aina lukenut paljon ja monipuolista kirjallisuutta. Olen kulttuurin suurkuluttaja. Kirjojen lisäksi ramppaan elokuvissa ja teatterissa. Sain Kirjailijaliiton Kirjailija kiittää -palkinnon vuonna 2021! Kinin haastattelu. Kaikki vinkit »

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 333 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!