Enni Mustonen: Paimentyttö

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Sipoossa asuva 13-vuotias Ida Eriksson jää orvoksi. Ensin hän pääsee navettapiiaksi Östersundomin kartanoon, sitten sisäpiiaksi valtioneuvos Topeliuksen perheeseen. Kirjan tapahtumat sijoittuvat viiden vuoden ajalle 1890-luvulla.

Kirjan konsepti on vähän erilainen kuin Enni Mustosen aikaisemmissa historiallisissa romaaneissa. Normaalia linjaa selvästi nuorempi päähenkilö ei ole hyvästä tai edes keskiluokan perheestä. Kertoja ei myöskään vaihdu ollenkaan tämän kirjan aikana ja on ilmeisesti sama koko sarjan ajan.

1800-luku ei ole suosikkiaikaani Suomen historiassa, mutta silti kirja jaksoi kiinnostaa, koska pidän Mustosen kirjoitustyylistä. Oli kiinnostavaa seurata ruotsinkielisen yläluokan elämää, varsinkin kun näkökulma ei ollut heidän omansa, vaan suomenkielisen piikatytön näkemys.

(Erityisesti uudet kotimaiset julkaisut on usein, ei aina, saatu kustantajalta arvostelukappaleina. Se, mistä kirja on saatu, ei vaikuta siihen, kehummeko vai emme.)

Veera

Olen kohta kolmikymppinen lukutoukka pääkaupunkiseudulta. Jännityskirjoja lukuunottamatta kelpaa melkein mikä tahansa kirjallisuus, mutta tänne vinkkaan eniten lasten- ja nuortenkirjoja. Kaikki vinkit »

Kommentti

  1. Erittäin lupaavasti lähtee etenemään Enni Mustosen Syrjästäkatsojan tarinoita -sarja tällä aloituskirjallaan Paimentyttö.
    Uskoisin, että monia lukijoita kiinnostaa tämä ajanjakso, kun mukana kertomuksessa on autenttisia henkilöitä ja paikkoja. Siitä kertoo ainakin kirjastojen pitkät varausjonot.
    Sarjalle on jopa luotu oma fb-sivusto, josta löytyy mm. vanhoja valokuvia ko. ajasta, apaikoista ja henkilöistä. Aitoa historianhavinaa.
    Esittelyssä epäilytti henkilögallerian runsaus, mutta uusia ihmisiä astuu kuvaan pikku hiljaa entisten jäädessä taka-alalle, joten tämäkään ei muodostu ongelmaksi.
    Voisin jopa veikata jonkinlaista huomionosoitusta joko jo heti tälle avausteokselle tai mahdollisesti jatko-osille. Pidin ja suosittelen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 868 tilaajan joukkoon!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...