Hanna Hauru: Paperinarujumala

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

”Ottakaa koko kansakunta opetuslapsiksenne. Maailmanloppu koittaa aprillipäivänä 1962. ” Niin Jumala minulle puhui ja jatkoi: ”Valittu olet sinä. Kiirehdi vielä tänään. Me yhdessä tarvitsemme 800 uskollista opetuslasta, jotta kansanne välttyy kadotukselta ja pääsee minun valtakuntaani. Sinä olet heidät hankkiva.”

Näin Jumala puhuu puhelimen kautta oululaiselle kaupunginkanslian sihteerille, Laina Heinoselle. Laina ja hänen sisarensa Liana lähtevät etsimään opetuslapsia kaupungin kapakoista ja nuorten keskuudesta. Kokouksiin saapuukin paljon väkeä, mutta maaliskuun vaihtuessa huhtikuuksi maailmanloppu ei sitten tulekaan. Liana, sisarista maailmallisempi, pakenee kohua Ruotsiin, ja Laina jää yksin köyhyyteen ilman asuntoa ja työpaikkaa, vaikenevaa Jumalaa puhelinluuristaan kuullostellen.

Paperinarujumala on pieni kirja, mutta eittämättä vakuuttava. Se perustuu löyhästi Oulussa 60-luvulla vaikuttaneeseen heinoslaiseen herätysliikkeeseen, mutta nousee laajemminkin kertomukseksi uskosta ja epäilystä. Laina, maailmanlopun profeetta, on kuvattu väkevästi. Hän on epävarma ja hermostuva, mutta uskollinen Jeesuksen pieni soturi, joka on lapsesta alkaen halunnut kulkea uskovaisen äitinsä viitoittamaa tietä ja kieltää kaikki pienetkin maailmallisuuden merkit itsessään.

Paperinarujumalan kerronta on aisteihin vaikuttavaa. Kylmyys, maut ja hajut tulevat eläviksi kirjan suppeudesta huolimatta. Hauru on mestari kuvaamaan muutamalla lauseella suuria kokonaisuuksia. Paljon kirjassa jää lukijan itsensä pääteltäväksi, mutta ehkä juuri se tekeekin tästä pienestä kirjasta sisäisesti suuren.

close

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada uudet kirjavinkit sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.
(Erityisesti uudet kotimaiset julkaisut on usein, ei aina, saatu kustantajalta arvostelukappaleina. Se, mistä kirja on saatu, ei vaikuta siihen, kehummeko vai emme.)

Tuija

Olen Tuija ja olen suhtautunut intohimoisesti kirjoihin ja lukemiseen jo yli 50 vuoden ajan. Myös työni on kirjojen parissa puurtamista, sillä toimin tietopalveluneuvojana Tampereen yliopiston kirjastossa. Luen mieluiten kaikkea laatukirjallisuutta dekkareita ja tyttökirjoja unohtamatta. Kaikki vinkit »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...