Vaikka reseptikirjoja tulee silloin tällöin toiveikkaana selailtua, niin olen sen verran laiska ruoanlaittaja, että käytäntö ajaa helppojen ja nopeiden ruokien pariin. Julia Tuvessonin kirja sopiikin omiin tarpeisiin aika lailla täydellisesti, mikäpä sen helpompaa kuin iskeä ainekset pellille, ja siinä se sitten melkein onkin.
Enimmäkseen Tuvessonin kirjassa on yhden pannun ruokia, muun muassa pyttipannuja, mutta myös erilaisia keittoja löytyy jokunen, eri lohkoperunavaihtoehtoja ja myös pihviä ja pullia.
Yhden pannun ruoista kokeiltavaksi tuli Parsapannu, eli sitruunaista yrttimajoneesia, marinoituja papuja, ruisleipäkrutonkeja, juustoraastetta, kanamunaa ja parsaa päälle. Yksinkertainen ja todella maukas resepti on kuitenkin sen verran omaperäinen, että en ehkä tätä komboa olisi tullut omin päin ikinä kokeilleeksi. Myös enemmän klassikko-osastoa edustava Provencen juustoiset portobellosienet valkosipulipaahdettujen perunoiden ja tomaattisalaatin kera tuli kokeiltua, ja ainahan tämä vain maistuu.
Ehdottomaksi suosikiksi kuitenkin osottautui Halloumipannu, eli näin tiivistettynä perunaa, kukkakaalia, porkkanaa, halloumia ja yrittivoita päälle – ja ennen kaikkea ihanainen omenainen sinappikastike, joka kruunaa koko ruoan. Tämä resepti nousi heittämällä uudeksi lempiruoakseni. Vielä yksi suosikki pitää mainita, nimittäin Saksanpähkinäpyörykät paahdetun bataatin, granaattiomenan ja fetakastikkeen kanssa. Todella omaperäinen resepti, vaikkakin vaatii hitusen enemmän vaivaa kuin moni muu, mutta todellakin sen arvoinen.
Kirjasta löytyy pieni valikoima myös jälkiruokia, mutta niitä en kerennyt kokeilemaan, eikä ne ehkä näyttäneet niin päräyttäviltä muutenkaan. Sen sijaan lopusta löytyvä kastikkeet ja dipit -osio on aivan loistava, maustamisen Tuvesson selkeästi taitaa. Omenaisen sinappikastikkeen kerkesinkin jo kehua, mutta mainitaan vielä mainio fenkolitsatsiki.
Peltiruokaa tuli noukittua mukaan satunnaisena kirjastolöytönä, mutta kirjasta tuli kyllä pakko-ostos, jonka pariin omassa keittiössä tullaan palaamaan monet kerrat tulevaisuudessa. Kannattaa tutustua!
Kirja on julkaistu Suomessa aikaisemmin vuonna 2019 nimellä Vuokaruoka.







