Joni Skiftesvik: Perämies Jokelan kotiinpaluu

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Syksyllä 1948 vanha ja huonokuntoinen Sonja-laiva ajaa Raahen edustalla karille. Laiva oli lähtenyt Kööpenhaminasta nimellisesti tyhjänä, mutta tyhjäksi laivaksi sen etupäässä näyttäisi olevan aika paljon painoa. Laivan yliperämies Eero Jokela ei lastin yksityiskohtia tunne, eikä hän ole siitä varsin kiinnostunutkaan. Kiinnostavampaa on kotiinpaluu Pohjolan perukoille. Haaksirikon myötä tanskalais-norjalainen miehistö jättää laivan Jokelan jäädessä yksin kylmenevään syksyyn karikukoksi uppoavaan laivaan.

Välirauhan aikaan Petsamosta merille lähtenyt ja sodan aikana englantilaisissa ja norjalaisissa laivoissa torpedoja väistellyt Eero Ensio Etselinpoika Jokela on Joni Skiftesvikin uuden romaanin värikäs keskushahmo. Jokela on suoraselkäinen ja itselleen rehellinen mies, joka on päätynyt vähän vahingossakin vuosiksi maailman meriä seilaamaan. Koti-Suomessa on kuitenkin asioita selvitettävänä, eikä ainainen kiertolaiselämä enää maistu. Jokela yrittää palata kotiin, mutta hänen vuosien mittaisen poissaolonsa aikana koko hänen entinen maailmansa on tainnut ajaa myös karille.

Purjehdus ja merenkulku ovat Skiftesvikille, merikapteenin pojalle, tuttua aihepiiriä, josta kirjoittaminen vaikuttaa hänelle vaivattomalta. Perämies Jokelan kotiinpaluusta onkin helppoa sanoa, että jos Skiftesvikin aiempi tuotanto maistuu, on tämäkin varma tärppi. Skiftesvikin kerronta on joutuisaa ja kieli rehevää. Jokelan kotiinpaluusta ei tule sellaista toivorikasta riemumarssia kuin mitä hän olisi toivonut. Suomi on erilainen kuin aiemmin. Skiftesvik kuvaa kauniisti ja ymmärtäväisesti sodan köyhdyttämien ja rampauttamien suomalaisten kärvistelyä kohti parempaa huomista.

Perämies Jokelan kotiinpaluu on elämänmakuinen kertomus ihmiskohtaloista, laivoista, sodasta ja jaloilleen nousevan maan jälleenrakentamisesta. Joni Skiftesvik on onnistunut. Suosittelen!

Hannu

Lempääläinen opettaja Hannu Sinisalo tykkää maantiepyöräilystä, kissoista ja lautapeleistä. Lukutottumuksiltaan Hannu on runsasruokainen klassikoista sarjakuviin ja dekkareista filosofiaan, mutta omimmillaan hän on viileän ironian ja älykkään huumorin parissa. Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 300 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...