Matti Mäkelä ja Mikko Mäkelä: Perseet olalle on taitolaji

Perseet olalle on taitolaji

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Kirjan ovat koonneet Matti ja Mikko Mäkelä, joista molemmat näyttävät harrastavan tarinointia tai ainakin niiden kuuntelua. Tämä on kuin uudempaa suomalaista kansanperinnettä; mitä hämmästyttävää onkaan tullut tehtyä ja milloin sekä missä… Tapahtumapaikat vaihtelevat kotimaasta sekä etenkin Kotkasta ja sen ympäristöstä aina YK-hommiin, veneilyyn, ulkomaanmatkailuun sekä työskentelyyn laivalla ja ravintoloissa. Muutoin keskitytään perinteisempään kännäilyyn milloin missäkin, sillä koskaan ei tiedä milloin alkaa tapahtua.

Tarinoita on yhteensä satakunta, pituus hieman vaihtelee. Juttujen hauskuus perustuu tiettyihin perustyyppeihin sekä tyypittelyyn, jota on harrastettu ja harrastetaan toki vieläkin eli “kaikki muurarit ovat juoppoja, jokaiselle putkimiehelle maistuu viina”. Kirja on muutenkin varsinainen äijäkirja, jossa naisia ei paljon näy. Ehkäpä naisten kännitarinointi on hieman erilaista – tässä olisi suorastaan tutkimuksen paikka.

Jutut eivät ainakaan omasta mielestäni ole mitenkään loukkaavia, pikemminkin itseäkin naurattaa. Tosin osa on jo hiukan kuluneita eli niitä on kerrottu monen tekijän nimissä jo vuosikymmeniä. Mutta mitäpä siitä, ei hyvä juttu naurulla ainakaan pahene. Enkä suostu myöskään sanomaan tätä huonoksi kirjaksi.

Tämä on selkeä kännitarinoista koottu kirja, jolle nauraa heti krapulasta parannuttuaan. Tarinoista voi myös huono juttujen kertoja tai muistaja opetella jonkun jo etukäteen vaikuttaakseen muut. Suomalaisesta alkoholinkäytöstä voi olla montaa mieltä, mutta tarinointi ja hieman liioitellut jutut ovat aina olleet iso osa ensimmäisten huikkien nautinnosta. Samoin, jos jutut alkavat kääntyä liian vakaviksi tai jopa henkilökohtaisiksi, suomalainen uros aloittaa kertomuksen siitä, mitä tapahtui, kun salakuljetettiin Mustamäen torilta papukaijoja!

Perseet olalle on taitolaji on miehinen kesäkirja, joka sopisi vaikka viemisiksi mökille sen kilisevän kassin mukana (ja ruokatarvikkeiden lisänä). Kyllä tästä nauttii myös hieman vanhempi nainen – tosin pieninä annoksina kerrallaan – joka väittää myös olleensa mukana useampaa juttua kerrottaessa. Alkoholi aiheuttaa paljon pahaa, mutta koska se on laillista, sen voi siis sanoa aiheuttavan myös jotain hauskaa – kuten nauru ja jutustelu kaveripiirissä.

Suosittelen nauttimista kädenlämpöisenä sellaisenaan, aurinkoisella säällä mielellään aurinkolasit päässä!

Irja

Irja ei vierasta mitään kirjallisuuden genreä, mutta pitää eniten hyvistä elämäkerroista, trillereistä, kauhusta, jännäreistä, yhteiskunnallisesta ja poliittisesta kirjallisuudesta. Lukenut kaiken käsiinsäsaaman 4-vuotiaasta lähtien. Vinkkaa noin 20 % lukemastaan. Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 298 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...