Marjane Satrapi: Persepolis : Iranilainen lapsuuteni

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Kun Iranin islamilainen vallankumous syöksi shaahin vallasta vuonna 1979, oli sarjakuvataiteilija Marjane Satrapi 9-vuotias. Tuolloin kansalle kelpasi mikä tahansa muu vaihtoehto kuin korruptoituneen shaahin mielivalta. Islamisteja ei osattu vielä pitää ongelmana. Aika pian kävi kuitenkin selväksi, että aiempi moderni ja länsimainen islam oli korvautumassa paljon vanhoillisemmalla arvomaailmalla. Erityisesti tyttöjen ja naisten asema tuntui hankaloituvan melko nopeasti, eikä muukaan arki ollut enää entisensä.

Vallankumouksen ja mielenosoitusten, joihin pieni Marjanekin vanhempineen osallistui, jälkeen olikin edessä pitkä ja verinen sota Saddam Husseinin Irakia vastaan. Satrapin kotikatuakin Teheranissa pommitettiin, ja uhrien joukossa oli hänen tuttaviaan ja ystäviään. Lopulta Marjanen vanhemmat päättävät lähettää hänet Eurooppaan turvaan kotimaan mullistuksilta.

Marjane Satrapi tavoittaa oman lapsuutensa maailman kiehtovalla tavalla ilman turhia hienosteluja tai korulauseita. Lapsi-Marjane haaveilee sankariteoista ja jännityksestä, kuten kuka tahansa. Poliittisena vankina ollut oma sukulainen on heti merkityksellinen esikuva. Jännittävät, jopa vaaralliset, kasettienostoreissut ja julisteiden salakuljetus kertovat sen, miltä islamistivalta lapsen silmin näytti. Lapsen huomio kiinnittyy myös uuteen turhakkeeseen, huntuun.

Marjane Satrapin Persepolis on julkaistu ranskalaisena alkuteoksena neljässä osassa, ja se on ollut suuri arvostelu- ja myyntimenestys. Persepolis : Iranilainen lapsuuteni kattaa sarjan kaksi ensimmäistä osaa. Se on hyvää ranskalaistyylistä nykysarjakuvaa, jota kyllä kelpaa suositella Kirjavinkkien lukijoillekin.

Hannu

Lempääläinen opettaja Hannu Sinisalo tykkää maantiepyöräilystä, kissoista ja lautapeleistä. Lukutottumuksiltaan Hannu on runsasruokainen klassikoista sarjakuviin ja dekkareista filosofiaan, mutta omimmillaan hän on viileän ironian ja älykkään huumorin parissa. Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 294 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...