Sheri Tepper: Portti naisten maahan

Portti naisten maahan

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Portti naisten maahan kertoo meidän maailmastamme massiivisen sodan jälkeen. Mikään varsinainen post-apokalyptinen kirja se ei ole, vaan pääpaino on muualla: miesten ja naisten välisissä suhteissa. Yhteiskunta on nimittäin jakautunut kahtia. Naiset asuttavat kaupunkeja lasten ja joidenkin harvojen miesten kanssa, vastuullaan oikeastaan kaikki. Miehet hallitsevat varuskuntia kaupunkien ulkopuolella, vastuullaan sotiminen. Sotaa käydään sivistyneesti, sivullisia vahingoittamatta. Naiset voivat keskittyä rauhassa viljelemään maata ja kehittämään tiedettä ja taiteita.

Tepperin luoma yhteiskunta on suorastaan utopia. Tässä maailmassa minäkin haluaisin elää! Naisten maan utopialle luo kontrastia katsaus toiseen yhteiskuntamuotoon, jota hallitsevat naisiaan alistavat ja omistavat miehet. Ero on räikeä, eikä Tepper tunne juurikaan armoa tai myötämielisyyttä tätä toista yhteiskuntaa kohtaan. En tiedä, tarvitseeko naisten maa moista, jotta sen erinomaisuus näkyisi, mutta kirjan juonen kannalta käänne on mielenkiintoinen.

Kirjassa on, kuten Tepperiltä odotan, hienoista yllätyksellisyyttä ja odottamattomuutta ja juoni, jonka kaikki hienoudet paljastuvat vasta kirjan loppumetreillä. Nyt vain kehittämään nykyistä, turhan miesvaltaista yhteiskuntaamme tähän suuntaan, niin maailma pelastuu…

(Erityisesti uudet kotimaiset julkaisut on usein, ei aina, saatu kustantajalta arvostelukappaleina. Se, mistä kirja on saatu, ei vaikuta siihen, kehummeko vai emme.)

Mikko

Kirjavinkkien päätoimittaja Mikko Saari lukee kirjoja laajasti, mutta enimmäkseen uusia kirjoja painottuen naisten kirjoittamiin kirjoihin. Mikko pelaa fanaattisella innolla monimutkaisia lautapelejä ja päätoimittaa Lautapeliopasta. Työkseen Mikko tietää WordPressistä kaiken, mitä tietää tarvitsee. Kaikki vinkit »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 867 tilaajan joukkoon!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...