Veikko Haakana: Punaisen kiven aapa

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Tein jotain sellaista, mitä en ollut aikaisemmin tehnyt: pysähdyin kirjastossa eräkirjojen hyllyn kohdalle ja lainasin sieltä luettavaa. Valintani oli sattumanvaraisesti tämä Veikko Haakanan pienoisromaani Punaisen kiven aapa.

Päähenkilönä on vanha mies, joka tapaa onkiretkellään hirviemon kahden vasan kanssa. Hän onnistuu korvamerkitsemään toisen vasoista ja päättää saada sen joskus vielä saaliikseen. Vuosia kuluu ja hirvi kasvaa isoksi. Mies ei ole enää kiinnostunut kunnolla mistään muusta kuin sen kiinnisaamisesta.

Kirjassa ei ole käytännössä ollenkaan dialogia, vaan puheet ja ajatukset referoidaan muun kerronnan ohella tavallisessa muodossa. Toinen poikkeuksellinen asia oli, että kenelläkään kirjan henkilöistä ei ollut nimeä. Yleisesti ottaen tekstin tyyli muistuttaa jossain määrin esimerkiksi Veikko Huovisen tapaa kuvailla asioita. Toisaalta taas jos Ernest Hemingway olisi tehnyt Vanhuksesta ja merestä pohjoisessa asuvan metsästäjän tarinan, se olisi ollut varmasti tällainen.

En itse harrasta metsästystä tai muuta eräretkeilyä ollenkaan. Siihen nähden kirja oli positiivinen yllätys. Oli yllättävän kiinnostavaa lukea aiheesta, joka ei edes periaatteellisella tasolla kiinnosta ollenkaan. Luultavasti olisin saattanut kyllästyä lukemiseen, jos kirja olisi ollut yhtään pidempi: vajaa 150 sivua riitti hyvin tämän tarinan kertomiseen. Pääidea taisi kuitenkin olla se, että välillä kannattaa poiketa rutiineistaan ja laajentaa tajuntaansa lukemalla jotain ihan erilaista kirjallisuutta kuin yleensä – sieltähän voi löytyä vaikka mitä helmiä.

Veera

Olen kohta kolmikymppinen lukutoukka pääkaupunkiseudulta. Jännityskirjoja lukuunottamatta kelpaa melkein mikä tahansa kirjallisuus, mutta tänne vinkkaan eniten lasten- ja nuortenkirjoja. Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 237 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...