Jean-Michel Charlier ja Victor Hubinon: Punaparta : Mustan haukan loppu

Punaparta: mustan haukan loppu

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Mustan haukan loppu on neljäs Punaparran integraalikokoelma ja se sisältää tarinat Mustan haukan loppu, Elävänä tai kuolleena ja Punaparran aarre. Näistä tarinoista ensimmäinen on suoraa jatkoa edellisen albumin Espanjalainen ansa -tarinalle ja hyvää jatkoa onkin, sillä nokkela käsikirjoitus ei petä tälläkään kertaa. Aina kun pääsee ajattelemaan, että nyt kyllä käsikirjoittaja Jean-Michel Charlier maalasi itsensä nurkkaan, ratkaisu löytyykin yllättävästä mutta tarpeeksi uskottavasta suunnasta.

Elävänä ja kuolleena jatkaa siitä mihin ensimmäinen tarina jää ja vihdoinkin Punaparta alkaa Ericin toiveiden mukaan viettämään hiljaiseloa. Pieleenhän aie tietysti menee, sillä kuuluisan merirosvon lukuisilla vihollisilla on pitkä muisti, ja tällä kertaa Punaparran jäljille pääsee paitsi kokonainen brittilaivasto niin myös vanha vihamies. Tätä kinkkistä tilannetta saadaankin sitten selvitellä albumin viimeiselle sivulle asti. Punaparran aarre on olennainen osa tarinaa ja kun nyt merirosvojen aarteista puhutaan, niin tarina on mielestäni mielenkiintoisempi kuin viime albumissa ollut tarina merirosvokapteeni Morganin aarteesta. Tämä neljäs albumi pitää siis lippua korkealla ja hieman korottaakin tasoaan viime albumiin verrattuna.

Ainoa mikä sarjakuvassa hieman häiritsi oli anglismien runsas käyttö. Brittiupseerit tuon tuosta heittävät sutkautuksiaan puoliksi englanniksi, ja valitettavasti se tekee dialogin lukemisesta välillä todella tökkivää. Varsinkin puheet ’bloodhunteista’ iski silmään, kun yksinkertainen käännös olisi ihan vain verikoirat. Ratkaisu on varmasti otettu suoraan ranksalaisesta alkuperäistekstistä ja kääntäjä ei varmasti asialle mitään voi, mutta iskipähän kyllä silmään.

Silti, onhan tämä ihan pikku nipotusta. Punaparta jatkaa edelleen tämän hetken parhaana seikkailusarjakuvana, olkoonkin että tämän albumin sarjakuvat on julkaistu jo 60-luvulla! Tällaista viihdettä lukisin mielelläni enemmänkin, mutta niin se taitaa vain olla, että harvempi käsikirjoittaja nousee Charlierin tasolle. Kaikki kunnia Victor Hubinonin hienolle piirustusjäljelle, mutta tämä sarjakuva todellakin purjehtii vahvan käsikirjoituksen ja tiukkojen käänteiden voimin.

(Erityisesti uudet kotimaiset julkaisut on usein, ei aina, saatu kustantajalta arvostelukappaleina. Se, mistä kirja on saatu, ei vaikuta siihen, kehummeko vai emme.)

Titta Lindström

Titta Lindström on graafinen suunnittelija ja kuvittaja, joka käyttää vapaa-aikansa mieluusti kirjojen parissa. Sarjakuvat ovat sydäntä lähellä, mutta lukulistalle pääsee säännöllisesti myös tietokirjallisuus, erityisesti muistelmat ja elämäkerrat herättävät kiinnostusta. Kaikki vinkit »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 867 tilaajan joukkoon!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...