Lastenkirjailija Emilia Erfving tunnetaan Kasa-kirjoistaan. Näissä seurataan metsässä olevaa kasaa, jonka sisältö ja rooli muuttuu ajan kanssa.
Pupu on puolestaan varsin yksinkertainen tarina. Siinä päähahmona toimiva pikku pupu säikähtää peuraa ja pakenee äitinsä turvaan. Äidin kanssa on hyvä miettiä säikähdystä ja huomata äidin luoma turvallisuus.
Pupun luomisprosessi on hellyyttävä. Erfving on saanut inspiraationsa yksivuotiaan lapsensa pupuinnostuksesta. Hän on maalannut yhdessä lapsensa kanssa sylikkäin kuvituksia, joiden elementtejä on siirtynyt itse kirjaan. Tämä on hyvä osoitus siitä, että kaikkialla ympärillämme on tarinoita, jotka vain pitää osata havaita.
Teos on kovin kaunis, pelkistetyt taustat antavat paljon tilaa pupuhahmolle. Se on puolestaan ilmeikäs ja välittää tunteita hyvin. Myös värimaailma on selkeästi tarkkaan mietitty ja välittää tunteita hyvin.
Kokonaisuutena Emilia ja Pikku Erfvingin Pupu on pientä kokoaan suurempi satukirja, jossa kohtaavat aito tarina, vahvat tunteet ja taide. Se on ensiluokkainen lastenkirja.