Patrik Borg ja Raakel Lignell: Raxun rinnalla : kohti pysyvää painonhallintaa

Osta kirja itsellesi

Raakel Lignell on tullut lukijoille ja televisioyleisölle tutuksi laihdutusprojektistaan sekä Tanssii tähtien kanssa -ohjelmasta. Hänen kunto-­ ja ruokaremonttiaan on seurattu useissa lehdissä ja vuosi sitten ilmestyneessä kirjassa Raxun remppa. Uudessa kirjassa tartutaan Lignellille nyt ajankohtaiseen aiheeseen eli painonhallintaan ja uusien elämäntapojen pysyvyyteen. Lignell pudotti painoaan kokonaisvaltaisella elämäntapamuutoksella kunnioitettavat 50 kiloa. Kuinka sitten saada paino pysymään poissa? Raxun rinnalla ­-kirja keskittyy sopivaan liikuntaan ja syömisen, erityisesti erilaisten mielitekojen ja stressisyömisen hallintaan. Kirjan luvut on jaettu kahtia: ensin Lignell kertoo omista kokemuksistaan, sitten painonhallintatutkija Patrik Borg antaa ammattilaisen näkemyksen.

Lignell liikkuu edelleenkin runsaasti; hän käy useilla erilaisilla jumppa-­ ja tanssitunneilla ja lenkkeilee silloin kun ehtii, vain kuntosalilla käyminen tuntuu vastenmieliseltä ja yksitoikkoiselta. Ruoan suhteen hän antaa silloin tällöin periksi lähinnä hiilihydraattipitoisille mieliteoilleen, mutta huomaa pian niiden tuovan vain huonon olon, ja palaa taas takaisin proteiinipitoiseen ja hyvien rasvojen säestämään ruokavalioon. Painonhallinta ei kuitenkaan ole helppoa; jopa näilläkin elintavoilla tulee helposti muutama kilo lisää. ­

Lignell vakuuttaa uuden elämäntapansa tuoneen hänelle psyykkisestikin hyvän ja tasapainoisen olon, mutta lukijalle hänen osuutensa kirjassa tuntuvat väkisinkin jotenkin ahdistuneilta, mikä kuvaa tietysti asian vaikeutta ja monimutkaisuutta. Sitäkin miellyttävämpää on sitten lukea Patrik Borgin osuuksia, sillä hänen lähestymistapansa on stressitön ja ihmisläheinen. Kun elämä on tasapainossa ja ruokavalio on sopivan kasvis­- sekä proteiinivoittoinen ja monipuolinen liikunta säännöllistä, pienet repsahdukset eivät heilauta kokonaisuutta mihinkään.

Tuoko tämä kirja sitten laihdutuskirjallisuuteen mitään uutta? Ehkä ei, mutta Lignellin rehellistä ja henkilökohtaista tekstiä oli kiinnostava lukea, ja kuten sanottu, Patrik Borgin asiantuntijuus tasapainotti sopivasti. Lisäksi kirjan loppuun on koottu joitakin Lignellin suosimia ruokaehdotuksia, jotka kokki Teresa Välimäki on laatinut tarkoiksi resepteiksi ravintoarvoineen.

Tuija

Olen Tuija ja olen suhtautunut intohimoisesti kirjoihin ja lukemiseen jo yli 50 vuoden ajan. Myös työni on kirjojen parissa puurtamista, sillä toimin tietopalveluneuvojana Tampereen yliopiston kirjastossa. Luen mieluiten kaikkea laatukirjallisuutta dekkareita ja tyttökirjoja unohtamatta. Kaikki vinkit »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.