Tapani Heinonen: Reunalla

Reunalla

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Juhanin elämä tuntuu olevan hyvällä mallilla. Toisinaan työvoimatoimiston psykologina oleminen on tylsistyttävän arvattavaa, mutta mukaviakin yllätyksiä tulee vastaan. Suhde rakastetun kanssa tuntuu olevan kantimissa. Sitten isä sairastuu. Silloin mieleen palautuvat kamalat, työntäyteiset lapsuus- ja nuoruusvuodet maaseudulla. Jatkuva työ ja työhön patistaminen, joskus pakollakin. Sekä isä. Isän hurjuus ja tämän antamat selkäsaunat. Mitään hauskaa ei olisi saanut tehdä, ei edes leikkiä.

Kun Juhani myöhemmin hakeutui pois kotoa ja opiskelemaan sekä tunnusti itselleenkin oman homoseksuaalisuutensa, ei se tilannetta ainakaan parantanut. Häntä kohdeltiin kotona kuin koiraa… asia oli kova varsinkin isälle, mutta myös koko suvulle. Ja mitä kylälläkin puhuttiin!

Kun isä nyt sairastuu, Juhani joutuu tekemään tiliä sekä oman lapsuutensa että nuoruutensa, mutta myös äidin ja sukulaisten kanssa. Hänen on kohdattava oma ulkopuolisuutensa, pettymykset ja vanhat pelkonsa sekä päästävä niistä irti. Helppoa se ei ole, ei missään nimessä. Kaikki tämä vaatii Juhanilta koko lapsuuden ja nuoruuden häväistysten, kiusaamisen sekä pakottamisen läpikäymisen ja analysoinnin sekä itsensä ja seksuaalisuutensa lopullisen hyväksymisen.

Reunalla on hieno esikoisromaani, joka kuvaa hyvin 1960-luvun maaseutua sekä kyläyhteisöä ja sitä kulttuuria, joka oli voimissaan. Mies oli mies, joka teki ja osasi, oli kova ja karski. Nykyistä työpaikkaa ja virastoa taas kuvataan hyvin laumana, jossa on erilaisia klikkejä ja jolta vaaditaan ainaista sopeutumista kulloinkin vallalla oleviin muutoksiin, jotka sanellaan ylhäältä, mikä milloinkin on muotia työmarkkinoillakin. Suosittelen, kasvukertomus miehestä, joka lopulta runnoi itsensä ainakin osittain vapaaksi ja jää suunnittelemaan omaa tulevaisuuttaan valoisammalla mielellä.

Irja

Irja ei vierasta mitään kirjallisuuden genreä, mutta pitää eniten hyvistä elämäkerroista, trillereistä, kauhusta, jännäreistä, yhteiskunnallisesta ja poliittisesta kirjallisuudesta. Lukenut kaiken käsiinsäsaaman 4-vuotiaasta lähtien. Vinkkaa noin 20 % lukemastaan. Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 300 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...