Daina Chiba: Riichi Book 1 : A Mahjong Strategy Primer for European Players

Riichi Book 1

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Mahjong on nykyään nosteessa: pelin suosiota nuorison keskuudessa ovat kasvattaneet niin Akagi-anime kuin Yakuza-peli. Näistä syistä nykyään suosituin tapa pelata mahjongia on japanilainen Riichi: se on käytännössä ainoa pelin muoto, jota Suomessa kerhoissa ja turnauksissa pelataan.

Jos siis haluaa pelata mahjongia, kannattaa osata Riichiä, ja jos haluaa pärjätä peleissä, täytyy vähän opetella strategioita ja taktiikoita. Mahjong voi vaikuttaa tuuripeliltä ja Riichissä varsinkin on mukana ylimääräisiä satunnaiselementtejä, mutta pokerin tavoin se on pintatasoaan syvällisempi peli. Taitava pelaaja voittaa enemmän ja ehkä vielä tärkeämmin, häviää vähemmän.

Daina Chiba on kirjoittanut Riichi Book -kirjan erityisesti eurooppalaisia pelaajia silmälläpitäen. Kirja on jaossa Creative Commons -lisenssillä PDF-muodossa, jotta mahdollisimman monilla pelaajilla on mahdollisuus kehittää taitojaan pelissä. Kirja on nimetty ensimmäiseksi osaksi, mutta tähän tietoon näyttää, että toista osaa ei kannata odotella. Ei se mitään: tässä ensimmäisessä osassakin on paljon opeteltavaa.

Chiba esittelee Tenhou-nettisivuston, jossa Riichiä voi pelata. Kirjan kirjoittamisen aikaan se olikin paras paikka pelata Riichiä, mutta nykyään uusien pelaajien kannattaa suunnata helpommille sivustoille. Mahjong Soul on suosittu suomalaisten pelaajien keskuudessa; englanninkielisenä se on paljon helppokäyttöisempi kuin tiukasti japaninkielinen Tenhou. Tämä osio kirjasta ei siis ole niin tärkeä nykyään.

Strategiaoppi sen sijaan on edelleen tiukkaa asiaa. Teos käsittelee voittavan käden muodostamista aivan perusteista lähtien, käsittelee puolustusta, hyökkäämistä, pelitilanteen analyysiä ja monia Riichin peruskysymyksiä. Lopussa on vieläpä osio pöydän ääressä pelaamisen etiketistä. Sanasto ja monet strategiakysymykset liittyvät tiiviisti Riichiin, mutta osa sisällöstä on aivan pätevää useimpien muidenkin mahjongin pelimuotojen harrastajille, esimerkiksi klassisen japanilaisen mahjongin pelaajat hyötyvät tästä kyllä.

Ilmaisen kirjan kohdalla saatavuus tai hinta eivät tule esteiksi. Kaikkien Riichiä pelaavien kannattaa vähintään silmäillä Riichi Book 1 läpi. Jotain hyödyllistä tarttuu matkaan varmasti.

Kirjan voi ladata tekijän nettisivuilta.

Mikko

Kirjavinkkien päätoimittaja Mikko Saari lukee kirjoja laajasti, mutta enimmäkseen uusia naisten kirjoittamia kirjoja. Mikko pelaa monimutkaisia lautapelejä ja päätoimittaa Lautapeliopasta. Työkseen Mikko tietää WordPressistä kaiken, mitä tietää tarvitsee. Instagramissa Mikko on @mikko_lukee. Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 171 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...