Apila Pepita Miettinen (toim.): Rikkinäisen mielen kuvat

Osta kirja itsellesi

Jos omat voimat eivät riitäkään? Miten saan apua, miten uskallan pyytää sitä, mitä muut ajattelevat, mitä jos apu ei autakaan? Mitä sitten jos oma pää pettää minut?

RIKKI-projekti on pari vuotta toiminut suomalaisten taiteilijoiden yhteenliittymä, joka tekee taidetta mielenterveydestä. Projektin koordinaattori Apila Pepita Miettinen on toimittanut yli 20 tekijän kokoelman Rikkinäisen mielen kuvat, jossa mielenterveystietoisuutta levitetään pääosin sarjakuvan keinoin.

Kuten tekijät, myös tyylit ja käsittelytavat ovat teoksessa moniaat. Kaikissa sarjakuvissa ja teksteissä ote on kovin omakohtainen, jokainen tapaus on erilainen ja jokainen sitä kantava ihminen tuntee eri tavoin. Kantavia teemoja ovat avunpyynnin vaikeus, avunsaannin vaikeus, yleinen pelko ylenkatseesta ja halveksunnasta, tarve tulla autetuksi.

Masennus, päihteet, pelot, ihmissuhteet, epäluottamus. Järjestelmän kylmyys, väärät tavat auttaa. Tunne, ettei kukaan välitä. Rikkinäisen mielen kuvat antaa kaunistelemattoman kuvan mielenterveysongelmaisten arjesta. Mutta se, mikä jää lopulta teoksesta käteen, on voima. Rohkeus ottaa askel ja tunnustaa, että ongelmista pitää voida puhua. Ei se tee ihmisestä huonompaa, jos hänen mielensä pelaa häntä vastaan. Huomatkaa meidät, RIKKI-kollektiivi huutaa.

Ja huomiota tämä tärkeä kokoelma tosiaan kaipaakin. Rikkinäisen mielen kuvat ei ole kevyttä tavaraa, vaan täyttä totta. Lue!

Hannu

Lempääläinen opettaja Hannu Sinisalo tykkää jalkapallosta, kissoista ja lautapeleistä. Lukutottumuksiltaan Hannu on runsasruokainen klassikoista sarjakuviin ja dekkareista filosofiaan, mutta omimmillaan hän on viileän ironian ja älykkään huumorin parissa. Kaikki vinkit »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.