Max Allan Collins ja Richard Piers Rayner: Road to Perdition

Road to Perdition

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Michael O’Sullivan on gangsteripomo John Looneyn pelätyin tappaja, kuoleman enkeli. Samalla hän on kuitenkin rakastava aviomies sekä kahden pojan isä. Michaelin ura kovanaamana saa ratkaisevan käänteen, kun hänen vanhempi poikansa Michael Jr. lähtee salaa mukaan irlantilaismafian tappokeikalle. Murhan todistanut poika muodostaa Looneyn perheelle uhan, joten Looney päättää hankkiutua eroon koko O’Sullivanin perheestä. Michael tekee kuitenkin selväksi, että se ei onnistuisi helpolla. Alkaa murheellinen ja väkivaltainen verikoston kierre.

Max Allan Collins, joka on monesti palkittu amerikkalaisilla dekkarialan palkinnoilla, oli jo ennen Road to Perditionia käsikirjoittanut viidentoista vuoden ajan Dick Tracya sanomalehtiin. Lisäksi hänen tuotantoonsa kuuluu perinteisiä dekkariromaaneja ja elokuvakäsikirjoituksia. Road to Perditionissa hän halusi tarkkailla gangsterielämää lapsen näkökulmasta napaten temaattisia vaikutteita aina japanilaista samuraimangaa myöten. Englantilainen kuvittaja Richard Piers Rayner päätyi projektiin mukaan Collinsin kustannustoimittajan kautta, eivätkä tekijät tavanneet kasvokkain kertaakaan sarjakuvaromaanin monivuotisen tekoprosessin aikana.

Road to Perdition on synkkä ja raaka kertomus kieltolain gangsterikertomusten tradition parhaiden tapojen mukaan. Raynerin piirrostyyli pelaa varjoilla ja perinnetietoisilla kuvakulmilla (itseäni kutkutti erityisesti yksi käytännössä suora kuvasitaatti Sergio Leonen Huuliharppukostajasta). Todellisia henkilöitä, kuten Al CaponeFrank Nitti ja Eliot Ness pyörii mukana ja suurelle osalle tapahtumista on olemassa historiallinen vastine, vaikka tarina onkin fiktiota. Vuonna 2002 Road to Perditionista tehtiin Tom Hanksin ja Paul Newmanin tähdittämä elokuva. Suosittelen tutustumaan.

Hannu

Lempääläinen opettaja Hannu Sinisalo tykkää maantiepyöräilystä, kissoista ja lautapeleistä. Lukutottumuksiltaan Hannu on runsasruokainen klassikoista sarjakuviin ja dekkareista filosofiaan, mutta omimmillaan hän on viileän ironian ja älykkään huumorin parissa. Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 301 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...