Luiz Ruffato: Rutosti hevosia

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Brasilian São Paulo on yksi maailman suurista metropoleista: sen alueella asuu 20 miljoonaa ihmistä. Sellaiseen ihmisjoukkoon mahtuu kaikenlaista. Miten megakaupunkia kuvaisi?

Rutosti hevosia yrittää. Luiz Ruffato lyö lukijan silmille 70 sirpaletta, jotka kuvaavat São Pauloa toukokuun 9. päivänä vuonna 2000. Tuollainen määrä pieniä sirpaleita ei tietysti riitä alkuunkaan kertomaan kaikkea, mitä suurkaupungista löytyy, mutta tämä on hyvä aloitus.

Kirjaan mahtuu kaikenlaista, rumaa ja kaunista. Enimmäkseen rumaa, mikään matkailumainos Rutosti hevosia ei ole. Esiin pääsevät niin rikkaat kuin köyhätkin. Kirja pursuaa erilaisia tekstilajeja ja -tyylejä. Se ei ole varsinaisesti romaani; kirjailija itse on luonnehtinut sitä kirjalliseksi installaatioksi ja kunnianosoitukseksi São Paulolle.

Rutosti hevosia on räjähtävä, elinvoimainen kirja. Suomentaja Jyrki Lappi-Seppälä on tavoittanut suurkaupungin sykkeen ja kielen suomennoksessaan upealla tavalla.

(Erityisesti uudet kotimaiset julkaisut on usein, ei aina, saatu kustantajalta arvostelukappaleina. Se, mistä kirja on saatu, ei vaikuta siihen, kehummeko vai emme.)

Mikko

Kirjavinkkien päätoimittaja Mikko Saari lukee kirjoja laajasti, mutta enimmäkseen uusia kirjoja painottuen naisten kirjoittamiin kirjoihin. Mikko pelaa fanaattisella innolla monimutkaisia lautapelejä ja päätoimittaa Lautapeliopasta. Työkseen Mikko tietää WordPressistä kaiken, mitä tietää tarvitsee. Kaikki vinkit »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 867 tilaajan joukkoon!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...