Wladimir Kaminer: Ryssändisko

Osta kirja itsellesi

1990-luvun alussa Neuvostoliitto huojui henkitoreissaan, minkä yksi merkki oli se, että maasta oli jonkin aikaa verrattain helppo muuttaa pois. Niinpä nuori mies Wladimir Kaminerkin pakkasi vähät kamppeensa ja lähti junalla ilman sen suurempaa suunnitelmaa Berliiniin, yhdistymässä olleen Saksan myllerrykseen. Eikä hän tuota valintaansa katunut, päin vastoin. Hän opetteli hyvin saksan kielen ja heittäytyi kirjailijanuralle. Saksassa hän on suosittu kirjailija, ja suomeksikin hänen teoksiaan on jokunen saatavilla. Lyhyiden anekdootinomaisten kirjoitusten sarjan ensimmäinen osa on Ryssändisko.

Kaminer tutkii berliiniläisiä ilmiöitä maahanmuuttajayhteisön näkökulmasta, yhtenä tuhansista kaupungin venäläisistä. Kaminerin pakinat ovat lämpimällä huumorilla silattuja tuokiokuvia ihmisistä ja kaupungin sykkeestä. Venäläisten lisäksi Kaminer tarkastelee turkkilaisia, bulgaareja, vietnamilaisia ja vaikka ketä – myös saksalaisia. Hän vertailee saksalaisen ja neuvosto-venäläisen elämäntavan eroja.

1990-luku Berliinissä, ainakin sen itäisissä osissa, näyttäytyy Wladimir Kaminerin teksteissä opportunistin paratiisina, suurten muutosten aikakautena, jossa yksilö pystyi halutessaan ”tulemaan joksikin”. Hän kertoo pohjalta aloittaneista tulokkaista, jotka vähitellen, joko suunnitelmallisesti tai ilman, sopeutuvat uuteen maailmaan, löytävät oman paikkansa maailmassa.

Wladimir Kaminerin Ryssändisko ei ollut mielestäni mikään veret seisauttava lyhytproosakokoelma, mutta ihan mukavaa lueskeltavaa kuitenkin. Ajankuvaa ja autenttista, hieman vinksahtanutta tunnelmaa etsivälle lukijalle Kamineria voi mielihyvin suositella.

close

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada uudet kirjavinkit sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Hannu

Lempääläinen opettaja Hannu Sinisalo tykkää jalkapallosta, kissoista ja lautapeleistä. Lukutottumuksiltaan Hannu on runsasruokainen klassikoista sarjakuviin ja dekkareista filosofiaan, mutta omimmillaan hän on viileän ironian ja älykkään huumorin parissa. Kaikki vinkit »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...