Teemu Keskisarja: Saapasnahka-torni : Aleksis Kiven elämänkertomus

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Aleksis Kivi, kansalliskirjailija. Syntyi Nurmijärven Palojoella, kuoli veljensä mökissä Tuusulassa köyhänä, pettyneenä ja juoppohulluuteen sortuneena, aivan liian nuorena. Kirjoitti Seitsemän veljestä. Sai arvostusta vasta kuoltuaan. Tässäkö kaikki?

Historioitsija Teemu Keskisarjan mukaan ei, ei suinkaan. Keskisarja osoittaa, että Kivi oli eläessään jo jotensakin arvostettu, jos kohta kiistelty hahmo, jota kunnianhimo kirjailijana ajoi eteenpäin. Saapasnahka-torni : Aleksis Kiven elämänkertomus on vetävä henkilöhistoriateos ensimmäisen suomenkielisen ammattikirjailijan elämästä.

Niin, ammattikirjailija. Toisin kuin aikalaisensa kuten Topelius, Runeberg, Cygnaeus ja kumppanit, Kivellä ei ikinä ollut varsinaisesti muuta isompaa tulonlähdettä kuin omat teoksensa. Ne tietenkin myivät huonosti, sillä romaanien lukijakunta 1800-luvun puolivälin suomenkielisissä sivistyspiireissä ei kummoinen ollut. Mutta Kivi voitti silloisessa mittapuussa suuria rahapalkintoja teoksistaan, esimerkiksi Nummisuutarit tuotti hänelle varsin mittavat tulot. Mutta muiden tulonlähteiden puuttuessa elämä oli kituutusta, kun terveydenkään – niin ruumiillisen kuin henkisenkään – kanssa ei ollut hurraamista. Onneksi Kivellä oli suojelijoita, Cygnaeus sekä siuntiolainen Charlotta Lönnqvist eritoten.

Teemu Keskisarjan Saapasnahka-torni on hieno kirja. Tietokirjallisuuden massasta se nousee tarkkaa tutkimusotetta säestävän herkullisen kielenkäytön ansiosta. Keskisarja siteeraa paljon Kiveä itseään. Suomen kirjakielelle Kiven loisteliaalla sanataituruudella on ollut suunnaton vaikutus. On hienoa, että Kivi itse pääsee loistamaan hänestä itsestään kertovassa “elämänkertomuksessa” – Kivi-lainaa tämäkin ilmaisu!

Teemu Keskisarjan Saapasnahka-tornia kelpaa vinkata kaikille kotimaisen kirjallisuuden historiasta sekä Aleksis Kivestä henkilönä kiinnostuneille. Iso suositus!

Hannu

Lempääläinen opettaja Hannu Sinisalo tykkää maantiepyöräilystä, kissoista ja lautapeleistä. Lukutottumuksiltaan Hannu on runsasruokainen klassikoista sarjakuviin ja dekkareista filosofiaan, mutta omimmillaan hän on viileän ironian ja älykkään huumorin parissa. Hannun haastattelu. Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 302 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...