Joe Gores: Sam Spaden etsivätoimisto

Osta kirja itsellesi

Kovaksikeitetty yksityisetsivä on yksinäinen susi, sateenpiiskaama bourbonilta löyhkäävä kovanaama, joka rutistaa naista hellästi ja lyö miestä rajusti. Yksityisetsivä on yleensä huonoissa väleissä poliisin kanssa, vaikka selvittääkin mutkikkaat jutut varmasti ja riskejä kaihtamatta. Genren tärkeimpiä prototyyppejä ovat Raymond Chandlerin luoma Philip Marlowe ja Dashiell Hammettin Sam Spade, jotka jokaisen dekkariharrastajan on syytä tuntea.

Sam Spade on tuttu erityisesti Hammettin Maltan haukka -klassikosta, jonka pohjalta on tehty lukuisia filmatisointeja ja radiokuunnelmia. Spade esiintyi myös muutamassa Hammettin novellissa. Nyt hän tekee paluun Joe Goresin dekkaripastississa Sam Spaden etsivätoimisto. Hammettin perikunnan luvalla ja avustuksella tehdyssä kolmen yhteenliittyvän pienoisromaanin kokonaisuudessa seurataan Sam Spaden vaiheita ennen Maltan haukkaa; Sam Spaden etsivätoimisto loppuukin täsmälleen siihen, mistä Maltan haukka alkaa.

Sam Spade perustaa oman yksityisen etsivätoimistonsa 1920-luvun alussa. Hän saa selvitettäväkseen rikkaan ja vaikutusvaltaisen kadonneen teinipojan tapauksen. Samalla Spade joutuu kuin vahingossa suuren kultaraharyöstön jäljille. Toisessa tarinassa, joka sijoittuu 1920-luvun puoleenväliin, erään pankinjohtajan äkillinen kuolema saa vakuutusyhtiön miettimään henkivakuutuspetoksen mahdollisuutta. Kolmas tarina lyöttää Spaden yksiin Miles Archerin kanssa. Nyt kiinalaisnainen haluaa Spaden auttavan isänsä keräämän omaisuuden jäljittämisessä. Spade epäilee taustalta löytyvän saman huijarin, joka parin ensimmäisen tarinan aikana oli vielä onnistunut karkaavan Spadelta.

Sam Spaden etsivätoimisto on toimiva dekkari, mutta jokin kokonaisuudessa jäi kaivelemaan. Miksi tarttua jonkun toisen jo 80 vuotta aiemmin tunnetuksi tekemään hahmoon? Toisaalta Gores on kyllä kieltämättä läksynsä lukenut ja yksityiskohdat on hiottu virheettömiksi. (Samaa ei valitettavasti voi sanoa suomennoksesta, jossa tyylit menevät välillä omituisesti sekaisin ja jossa joissakin repliikeissä ei tunnu olevan järjen häivääkään.) Onko tämä sitten fan fictionia vai mistä oikein onkaan kyse? Lue itse!

Hannu

Lempääläinen opettaja Hannu Sinisalo tykkää jalkapallosta, kissoista ja lautapeleistä. Lukutottumuksiltaan Hannu on runsasruokainen klassikoista sarjakuviin ja dekkareista filosofiaan, mutta omimmillaan hän on viileän ironian ja älykkään huumorin parissa. Kaikki vinkit »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...