Jukka Suutari: Sami Helenius : Seitsemäs puolustaja

Sami Helenius : Seitsemäs puolustaja

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Sami Helenius on jääkiekkoilija, joka on pelannut NHL:ssä ja SM-liigassa sekä Suomen jääkiekkomaajoukkueessa. Hän on iso kaveri, jolla on nopeat nyrkit. Seitsemäs puolustaja -kirja kuvaa Heleniuksen uraa jääkiekkojoukkueen tappelijana, goonina.

Jukka Suutari on urheilutoimittaja, joka on kirjoittanut juttuja muun muassa Jatkoaikaan. Hänen kirjoituksensa käsittelivät Pohjois-Amerikan jääkiekkoilussa merkittävää kiekkopoliisikulttuuria ja nämä jutut herättivät kustantamo Johnny Knigan huomion. Kirjoittajana Suutarin kynänjälki ei ehkä ole korrekteinta tai kauneinta mahdollisinta suomen kieltä, mutta hän osaa kirjoittaa sujuvasti, ja mikä vielä tärkeämpää, hänen kirjoituksistaan paistaa läpi innostus.

Suutarin kirja Seitsemäs puolustaja on tehty yhteistyössä Sami Heleniuksen kanssa. Kirja valaisee mielenkiintoisesti ilmiötä, joka ei ehkä ole Euroopassa niin tunnettu tai ei ainakaan niin hyväksytty kuin Pohjois-Amerikassa: jääkiekkojoukkueessa tapaa pelata pelaaja, jonka päätyötä on lähinnä tappelu, toisen joukkueen sikailujen kostaminen ja omien taitopelaajien suojelu.

Suutarin kirjassa kerrotaan, etteivät nämä kiekkopoliisit suinkaan ole pelin häiriköitä vaan tarpeellinen osa joukkuetta. Kun joukkueessa tiedetään pelaavan kovanyrkkisen kaverin, kilpaileva joukkue joutuu harkitsemaan muutaman kerran vastapuolen tönimistä. Suutarin kirjassa korostetaan myös oikean goonikulttuurin reiluutta: kunnialliset tappelijat eivät iske takaapäin, ja he jättävät tappelun väliin, jos toinen osapuoli niin tahtoo. Teatraaliset eleet tuomitaan pelleilynä. Goonien tehtävä on suojella joukkueensa taitavampia pelaajia ja taata näille työrauha. Jos joku vastapuolen joukkueesta edes vilkaisee taitopelaajaa pahasti, kiekkopoliisi puuttuu peliin.

Goonikulttuuri ei kuitenkaan ole aivan näin yksinkertaista, auvoisaa tai mustavalkoista. Suutari on kerännyt kirjaansa Heleniuksen lisäksi myös muiden goonipelaajien kokemuksia ja tarinoita. Näiden pelaajien elämäntarinoihin mahtuu aliarvostusta, huonoa itsetuntoa, päihteitä ja itsemurhia.

Heleniuksen asenne jääkiekkoilijana tuntuu olevan kohdallaan: hän on pelaaja, joka pitää joukkueensa puolta ja nauttii välillä kunnon rähäkästä siinä missä katsojakin. Hän itse pitää naurettavana toisinaan varsin tekopyhäksikin äityvää kaukaloväkivallan tuomitsemista ja toistuvia kohuja, joista haetaan kommentteja jopa poliitikoilta, joiden ammattialaan jääkiekko tuskin kuuluu. Rehdit goonit eivät pyri satuttamaan ketään, ja kiekkoiluun liittyvät tappelut lisäävät pelin kiinnostavuutta sekä myös sen turvallisuutta. Joukkueen puolesta, kirjassa todetaan. Seitsemäs puolustaja on kiva pikku kirjanen jääkiekon ystäville.

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 300 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...