Stephen King: Se

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Jok’ikinen pelkää jotakin ja lapsuudessa sitä vielä uskoo, että pelätty asia voi olla totta. Näistä oivalluksista Stephen King on rakentanut yhden primitiivisimmistä kauhuromaaneistaan Se. Jopa nimi on pelottava, olio tai mörkö antaa osviittaa jonkin tyyppiseen hahmoon, mutta SE voi olla mitä tahansa.

Se on kaksiosainen ja kirjaa onkin myyty Suomessa kahtena niteenä. Ensimmäisessä osassa hyljeksityt ja kiusatut lapset pitävät yhtä ja taistelevat pahaa vastaan. Toisessa osassa lapset ovat kasvaneet aikuisiksi ja paha on palannut.

King on enimmäkseen kauhukirjailija, mutta Kingin vahvuutena ovat myös henkilöt ja henkilökemiat. King ei aloita kauhusta, vaan päätyy siihen pikkuhiljaa. Onkin yllättävää, kuinka oma lapsenmieli uppoutuu kirjaan mukaan. Sen luettuaan katsoo jokaista klovnia aivan uusin silmin. Jokainen löytää tästä kirjasta jotain pelottavaa tai sitten ei pelkää mitään.

close

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada uudet kirjavinkit sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.
(Erityisesti uudet kotimaiset julkaisut on usein, ei aina, saatu kustantajalta arvostelukappaleina. Se, mistä kirja on saatu, ei vaikuta siihen, kehummeko vai emme.)

Paula

Paula on fanaattinen lukija ja yhtä aikaa on yleensä niin kaunoa kuin kaiken maailman tietokirjallisuuttakin luettavana. Paula etsii aina erikoisia lukukokemuksia, mutta silti joitakin lempikirjailijoitakin löytyy. Lukemisen lisäksi matkustelu ja kaikenmoiset käsityöt kuuluvat rakkaisiin harrastuksiin. Kaikki vinkit »

Kommentti

  1. Stephen Kingin teokset ovat ajoittain aikamoisia tiiliskiviä. Se on uudelleenjulkaisu suomeksi vuo-delta 1988. Silloin tuhatsivuinen teos julkaistiin kahdessa osassa. Alun perin ilmestyessään kirja oli ehdolla sekä Locus että World Fantasy Award- palkintoihin, mutta ei onnistunut voittamaan kum-paakaan. Sen sijaan se voitti British Fantasy-palkinnon. Se on yksi Stephen Kingin mittavan uran kirjoista, jota monet fanit nostavat esiin kysyttäessä suosikkia.

    Tarinan keskiössä on kaverijoukko, jota seurataan kahdella eri aikajanalla. Ensimmäisessä he ovat lapsia Mainessa sijaitsevasta Derryn pikkukaupungissa 50-luvulla. He ovat hieman muiden mielestä hylkijöitä ja suureksi osaksi siksi ystäviä keskenään. Derryn kaupungissa on valloillaan murhien sarja, jonka uhreista suurin osa on lapsia.

    Aikuiset arvelevat että kyseessä on sarjamurhaaja, mutta päähenkilöt saavat selville että kyseessä on jotain yliluonnollista, joka käyttää ihmisten pelkoja aseenaan. Ja koska heitä ei kuitenkaan uskottaisi, he ovat ainoita jotka voivat vaikuttaa asiaan. Toinen osa sijoittuu 80-luvulle ja joukkion lapset ovat kasvaneet aikuisiksi. Kaikki heistä ovat menestyneet maailmassa lukuun ottamatta yhtä, joka jäi Derryn kaupunkiin pitämään silmällä asioita.

    Osio, joka sijoittuu 50-luvulle, on itsessään vakuuttava aikuistumisesta kertova osio. King osaa ra-kentaa mielenkiintoisia henkilöhahmoja, joskin tuntuu jäävän niihin liian tiukasti kiinni. Toinen osio puolestaan keskittyy siihen miten nämä henkilöt käsittelevät tätä traumaattista historiaansa.

    Kirja on oiva kauhutarina, mutta se ei riitä kattamaan lähellekään koko kirjan sisältöä. Henkilöille, jotka haluavat kirjoiltaan nopeasti etenevää juonta ja selkeää rakennetta Se ei oikein sovi. King ni-mittäin rakentaa tapahtumia varsin hitaasti ja vaivihkaa. Kärsivällinen lukija kuitenkin saa tarinasta paljon irti, ja minun silmissäni Se löi laudalta kaikki tuoreemmat Kingin teokset.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...